США передадуть Україні гранатомети АТ-4 для знищення бронетехніки окупантів

7 месяцев назад 0

США у рамках нового пакету військової допомоги на 200 млн доларів передадуть Україні шведські протитанкові одноразові гранатомети АТ-4. Про це повідомила пресслужба Міністерства оборони США.

У повідомленні американського Міністерства оборони не уточнюється, скільки у цій новій партії військової допомоги буде цих одноразових гранатометів. Відомо лише, що у новому пакеті військової допомоги Києву від Білого дому будуть також ракети для ПТРК TOW, ракети AIM-9M, боєприпаси для HIMARS, артилерійські снаряди калібру 155 мм та 105 мм, стрілецька зброя та понад 16 мільйонів патронів до стрілецької зброї.

Що це за шведський гранатомет АТ-4? Які його основні тактико-технічні показники?

Спочатку слід сказати, що АТ-4 вже є на озброєнні ЗСУ. Союзники передали їх Україні ще у 2022 році. Вони довели свою ефективність на полі бою, особливо під час боїв із російськими окупантами у населених пунктах.

АТ-4 – це одноразовий реактивний протитанковий гранатомет калібру 84 мм, розроблений у 1980-х роках шведською компанією Saab Bofors Dynamics та американською корпорацією ATK (вірніше, шведською компанією Förenade Fabriksverken, яка зараз входить до складу Saab Bofors Dynamics). Перші його екземпляри з'явилися на початку 1980-х років. Армія Швеції прийняла АТ-4 на озброєння у 1987 році. Його досі використовують шведські солдати.

Американська версія називається M136 (він замінив гранатомет M72 LAW). При цьому M136 трохи відрізняється від шведського АТ-4.

Довжина пускової труби становить 102 см. Максимальний діаметр – 150 мм. Важить цей гранатомет всього від 6,7 до 8 кг, залежно від типу пострілу. Максимальна дальність пострілу – близько 2 км, а прицільна дальність пострілу – 300-500 метрів, залежно від гранати.

У гранатометі АТ-4 можна використовувати кумулятивний постріл або бронебійно-уламковий постріл. Початкова швидкість гранати – 290 м/с. Кумулятивний постріл пробиває броню завтовшки до 500-600 мм.

Фактично АТ-4 – це глибоко вдосконалений гранатомет Pansarskott m/68 калібру 74 мм (його розвиток), який армія Швеції прийняла на озброення ще у 1960-х роках. Це легкий протитанковий засіб для піхотних підрозділів.