Супрун розповіла, чи потрібно робити детокс після свят

4 года назад 0

Як привести в порядок організм після новорічних застіль, розповіла Уляна Супрун.

Річні піки запитів за словом “детокс” в Україні припадають на 6-12 січня, ще більше — на кінець січня. Після свят людям хочеться легкості, схуднення та очищення. Ніхто не хоче бути “брудним всередині”. Приватні клініки, санаторії та блогери в інстаграмі пропонують різні програми очищення і детоксикації. Реклама нав’язує ліки для відновлення печінки від дії токсинів. Що ж робити?

Про це повідомляється на сторінці у Фейсбук.

На щастя, “токсинів”, тобто явних отрут, ніхто не бачив. Жоден патологоанатом. Люди, що пропагують “детокс” і навіть радять якісь аналізи, насправді, що завгодно називають “токсинами”: і бактерії, і віруси, і алергени та псевдоалергени — аби краще “запакувати” свої послуги. Це маркетинг, а не медицина. У нашому тілі є низка ферментів, а також печінка, нирки, легені і кишківник, що знешкоджують та виводять різні сполуки, які так чи інак у нас опинилися.

Найбільш очевидна порада — не робіть собі новорічну “інтоксикацію”: вчасно припиняйте їсти, обирайте передусім овочі та фрукти, пийте воду, не куріть, не допускайте зневоднення, важкості в шлунку, облиште у 1980-х салати, викладені перемазаними майонезом шарами, мийте руки, не їжте вночі і будьте дуже, дуже стриманими з алкоголем.

Друга порада спрямована на підтримку наших власних ресурсів, що беруть участь у знешкодженні ліків, гормонів, алкоголю і шкідливих факторів довкілля, як-от бензпірена. Ви справді можете пити свіжовижатий сік буряка, імбиру, яблук і моркви, додавати мелений льон до каші, користуватися різноманітними спеціями, споживати все літо і заморожувати на зиму ягоди, і регулярно їсти різні капусти і часник з цибулею. Сполуки, що містяться в цих продуктах, активують наші власні системи детоксифікації. Але самі нічого не знешкоджують. Це не протиотрута.

Третя порада — найоб’ємніша. Вона стосується розуміння різних процесів і сполук, що можуть призводити до “відчуття бруду всередині”, туману в голові і нудоти від життя. Зокрема:

Алкоголь та його похідне оцтовий альдегід. Це справді токсичні речовини. Зауважте: що краще ви “вмієте пити” (це генетична особливість, а не досягнення) та більше п’єте, то гірше для вашого здоров’я.