Туристичні маршрути та локації на Херсонщині

2 года назад 0

Херсонщина давно є цікавим краєм для туристів, які прагнуть побачити незвичайні, специфічні локації, здатні вразити та залишити позитивні емоції на все життя. Практично щороку на Херсонщині відкриваються нові цікаві туристичні маршрути, які мають великий потенціал.
Читайте також: На Херсонщині відкрили нові маршрути для активного туризму
У цьому матеріалі розглянемо основні туристичні маршрути та локації, які були відкриті у 2021 році та зможуть стати справжнім магнітом для туристів у 2022 році.
Степові водоспади
Це унікальне місце дійсно спроможне зацікавити не лише українських туристів, але й гостей з-за кордону. Побачити водоспади у степу можна у селі Козацьке поблизу колишнього маєтку князя П. Трубецького. Тобто відправившись туди, можна буде поглянути одразу і на водоспади, і на маєток, який не менш цікавий.
Місце, де розташовані водоспади, називають «Солов’їним гаєм», адже там часто співають солов’ї. Ці водоспади є одними з наймолодших, за словами фахівців. Там зі схилу стікає досить багато водоспадів, але на цей час не всі вони розчищені.
Члени Козачанського куреня Херсонської обласної об’єднаної козацької паланки дуже полюбили це місце. Саме там вони проводять на Покрову посвяту у козаки, організовують збори, проводять разом дозвілля.
Водоспади виникли ще коли будувалося Каховське водосховище. Дивлячись на таку красу посеред степу, не дивно, що навколо цієї локації виникло чимало різних легенд. Одна з найцікавіших розповідає про те, що вода у водоспадах – це сльози жінок, які не дочекалися взаємності від князя Трубецького.
Біля водоспадів планують зробити місточки, альтанки. Це зробить локацію більш зручною та комфортною для туристів, там вдасться відпочивати з задоволенням, насолоджуючись неймовірними краєвидами.
«Здиваш Сиваш»
У 2021 році був відкритий туристичний маршрут «Здиваш Сиваш». Його розробили у Присиваській територіальній громаді, щоб підвищити туристичну привабливість краю та популяризувати ідеї локального екотуризму.
До об’єктів туристичного маршруту входить самовиливне джерело артезіанських вод, римо-католицька церква та краєзнавчий музей у Григорівці тощо.
Вдасться побачити й гарні, сучасні та старі вітряки висотою 120 метрів. Їх кількість перевищує 60.
Таким чином, туристи зможуть і побачити цікаві архітектурні споруди, і більше дізнатися про історію регіону, і покупатися у Сиваші. Таке дозвілля буде сповнене позитивних емоцій і нових вражень.
Серед головних завдань цього проєкту – не тільки приплив туристів до названих локацій, але й відродження місцевих сіл, повернення молоді туди.
На території Присивашшя є різноманітні варіанти зупинки. Є цікаві, атмосферні садиби, а також комфортні міні-готелі, які швидко розбудовуються.
Однією з найбільших переваг цього туристичного маршруту є бюджетність. Цей момент цікавить більшість туристів. Обираючи маршрут «Здиваш Сиваш», туристи зможуть заощадити свої кошти, але побачити багато чого цікавого та провести час насичено, активно.
Також цікаво, що маршрут «Здиваш Сиваш» посів друге місце у номінації «Регіональний прорив року» престижної туристичної премії «Ukraine Tourism Awards 2021».
Екстрим-туризм на Станіславських скелях
Станіславські скелі вже давно слугують магнітом для туристів з усієї України. Там неймовірно гарно та цікаво.
Це місце стало локацією, де знімали свої кліпи відомі українські співаки. Нерідко й художники обирають це місце для створення своїх картин.
Часто Станіславські скелі порівнюють з Гранд Каньйоном. Там майже завжди можна зустріти купу автомобілів і зацікавлених в активному відпочинку туристів. Деякі з них навіть розкладають на скелях намети та залишаються там на ночівлю.
Маючи у себе у Станіславі таке цікаве туристичне місце, гріх було цим не скористатися. Подружжя Голіньків вирішило розвивати на скелях екстрим-туризм, який дуже популярний зараз і дає змогу людини відчути весь спектр гострих відчуттів.
Вони катають сміливих туристів по скелях на авто. Подорож триває близько чотирьох годин, протягом яких люди мають можливість роздивитися місцеві краєвиди та відчути справжній адреналін, адже маршрут не з легких і дорога сповнена неочікуваних сюрпризів.
Маршрут подружжя розробляло так, щоб не зашкодити рослинам. Вони стали свідками того, як інші туристи, використовуючи свої автівки, заїжджають на скелі та шкодять багатьом рослинам, у тому числі й червонокнижним.
Іриси на Станіславських скелях
Про те, що на Станіславських скелях наприкінці квітня цвітуть іриси давно знали місцеві мешканці. Але тільки у 2021 році іриси потрапили на туристичну мапу Херсонської області.
Туристи ще минулого року любувалися красою квітів, фотографувалися. На жаль, були випадки, коли деякі з них викопували іриси та пересаджували у себе вдома. Скелі належать до ландшафтного заповідника, це робити заборонено і прикро, що люди не розуміють цього.
Степові півники можуть мати різноманітні відтінки, яких нараховується понад 50. На Станіславських скелях туристи зможуть побачити жовті та фіолетові, рідко – блакитні.
Територія частково обмежена для випасу тамтешньої худоби, аби зберегти рослини. Буде добре, якщо туристи дослухатимуться до рекомендацій, не порушуватимуть правил і не шкодитимуть навколишньому середовищу. Тоді галявини з ірисів зможуть щороку радувати гостей Станіславських скель і стануть прекрасною локацією, де можна буде цікаво та приємно провести час.
Фазанарій в Олешківському лісництві
У 2021 році зміни відбулися і в Олешківському лісництві. Там відкрили фазанарій, адже відновлення фауни – це одна з першочергових задач для працівників лісомисливського господарства.
Створивши фазанарій, працівники зберегли фазанів і від браконьєрів, і від хижих тварин, і від пожеж. Але звісно ж, їх все одно відпускають у природні умови, коли настає час.
Єгері нерідко знаходять гнізда з яйцями, відносять їх у фазанарій, кладуть в інкубатор. Птахи виростають й у тримісячному віці їх відпускають у дику природу.
Минулого року в Олешківському лісництві вивели близько 200 фазанів. Усіх охочих запрошують туди на екскурсію.
Кherson.name