В енергосистемі був надлишок електроенергії — Укренерго

2 месяца назад 0

Через бойові дії та з інших причин на ранок без світла залишаються 372 населені пункти. Споживання електроенергії через потепління поступово знижується. Напередодні в енергосистемі був зафіксований профіцит (надлишок) електроенергії. Для підтримки балансу обмежувалась робота об’єктів відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) та застосовувалась аварійна допомога від оператора енергосистеми Польщі. Комерційний обмін електроенергією відбувається з 5 сусідніми країнами.Про це станом на ранок 28 лютого повідомили в “Укренерго”.

Повідомляється, що загальна пропускна здатність високовольтних мереж “Укренерго” достатня для покриття наявного попиту.

  • Через бойові дії та з інших причин на ранок без світла залишаються 372 населені пункти.
  • Внаслідок обстрілів є нові пошкодження в мережах обленерго та знеструмлення споживачів в Донецькій, Запорізькій, Полтавській, Харківській, Херсонській областях.
  • В м. Херсон відновлено енергоживлення 9 634 споживачам, що були знеструмлені через бойові дії.
  • З технічних причин є знеструмлення в Дніпропетровській області, тривають ремонтні роботи.

Зазначається, що попри зниження середньодобової температури на 1,1°C, споживання електроенергії поступово зменшується.

“Вчора, 27 лютого, добовий максимум споживання був зафіксований близько 19:00. Він був на 0,8% нижче, ніж у понеділок 26 лютого. Сьогодні, 28 лютого, станом на 09:30, рівень споживання електроенергії на 0,9% нижчий за відповідний показник понеділка 26 лютого” , — йдеться у повідомленні.
Електроенергії, виробленої електростанціями всіх видів, достатньо для забезпечення енергопостачання всіх юридичних та побутових споживачів. Дефіцит в енергосистемі не прогнозується.

27 лютого в енергосистемі в денні години утворився профіцит, тобто надлишок, електроенергії. Для збереження балансу між виробництвом та споживанням й операційної безпеки енергосистеми, у відповідь на запит “Укренерго”, польський оператор енергосистеми PSE, з 11:00 до 16:00 надавав аварійну допомогу, купуючи надлишки української електроенергії загальним обсягом 1661 МВт*год. Крім того, з 12:05 до 13:30 обмежувалась робота електростанцій на ВДЕ.

Протягом доби в аварійний ремонт виводився один енергоблок на тепловій електростанції. Після проведення ремонтних робіт блок вивели в резерв.

Експорт 28 лютого здійснюється протягом доби в Словаччину, Угорщину, Польщу, Румунію та Молдову. Загальний обсяг 3 806 МВт·год, з максимальною потужністю в окремі години до 325 МВт.

Імпорт електроенергії здійснюється здебільшого у вечірні години з Словаччини, Угорщини, Польщі, Молдови, Румунії. Загальний обсяг 1 667 МВт·год, з максимальною потужністю в окремі години до 603 МВт. З 1 грудня технічна можливість імпорту електроенергії з Європи до України та Молдови складає 1700 МВт.