В Херсоні дають здачу російськими монетами

2 года назад 0

У звичайних магазинах та громадському транспорті Херсона можна отримати здачу…іноземною валютою.
Споживачі дедалі частіше відмічають випадки, коли в обмін на купюру великого номіналу замість монети в одну українську гривню їм видають п’ятикопійчану російську монету.
Адже зазвичай цифри на тих монетах у поспіху ніколи не розглядають, визначаючись із ними на око. А оскільки монета з РФ за розміром і кольором відповідає металевій гривні нового зразка, їх легко сплутати (дивись фото). Що й відбувається. Обман виявляють тільки пізніше – якщо виявляють узагалі.
Цього непотрібного їм дріб’язку заробітчани з РФ навезли досхочу. І таким чином його позбавляються, ще й із прибутком для себе. Хоча для тих, хто виявляє такі неочікувані сюрпризи у своїх гаманцях, вони – чистісінький збиток.
По-перше, у жодній «валютці» жодні монети для обміну не приймають. По-друге, якби й приймали за визначеним курсом, російська валюта настільки дешева, що тамтешні п’ять копійок за ціною трохи більше нашої однієї. А такі номінали у грошовій системі України тепер просто не в обігу.
Тож монета з РФ на здачу у херсонській маршрутці або залишається в домашній нумізматичній колекції (якщо така є). Або ж її числі з нашими намагаються так само крадькома підсунути продавцю чи водію для розрахунку за товар або поїздку. Так і «тиняються» російські копійки у вітчизняному обігу.
Сергій ЯНОВСЬКИЙФото автора.
Новий день