В Олешківських пісках морпіхи завоювали право носити берет кольору морської хвилі

3 года назад 0

Стрільба, поранені, засідки. Таку психологічну смугу перешкод мали подолати військовослужбовці, щоб скласти присягу та отримати берет морського піхотинця. Все відбувалось на полігоні "Олешківські піски".

Сьогодні іспит на берет складали  представники Військової академії з Одеси, школи морського піхотинця з Миколаєва та військовослужбовці 35 бригади морської піхоти. Це одне з перших завдань.
Загальна дистанція психологічної смуги перешкод понад п'ять з половиною кілометрів. Майбутні морпіхи долають її у повному спорядженні та зі зброєю.
До випробування допускались лише ті, хто прослужив у морській піхоті не менше, ніж пів року. Напередодні кандидати склали заліки з тактичної, фізичної підготовки і на знання Кодексу морського піхотинця, — говорить командувач морської піхоти Юрій Содоль.

"Морська піхота взагалі наступальний вид військ, тому наше завдання – це участь у морських, повітряних, повітряно-морських десантів, захоплення узбережжя противника, його військово-морських баз, прибережних аеродромів, командних пунктів і сприяння діям військ, які діють на суходолі" , — каже Юрій Содоль.За словами командувача морської піхоти України, морпіх може діяти як з моря, повітря, так із суші. Саме тому підготовлений іспит максимально  наближений до реальності і випробує військовослужбовців на витривалість, силу міць та злагодженість. 
Першими психологічну смугу перешкод подолали курсанти військової академії  з Одеси. 17-ти річний Владислав Анісімов родом з Волновахи Донецької області.

 "Я зараз відчуваю, що я гордий за себе, я гордий за своїх побратимів. На нашому прикладі можна було помітити, що жоден морський піхотинець не хотів полишати свого побратима, тобто якщо він відставав або падав, кожен допомагав йому. Моєю метою було захист моєї держави, бо я як ніхто інший знав, що це таке і можна сказати, що бачив своїми очима як воно буде" , — каже Владислав.
Присяги морпіхи складають двічі на рік перед Днем морської піхоти 23 травня і Днем захисника України 14 жовтня.

 Зараз українські морпіхи носять берети кольору "морської хвилі". Знаки на береті символізують те, що  морські піхотинці є воїнами трьох стихій.

 "Сама смуга була дуже тяжка, тому що в мене була травма. Я зробив до кінця. Довів у першу чергу собі, усім іншим, що я гідний носіння берету" , — розповів курсант військової академії Віктор Лозицький.
"Надійних і досвідчених офіцерів в наш час не вистачає. Я не хочу, щоб діти довго сиділи в підвалах. Хочу, щоб скоріше ця війна закінчилась", — каже курсант В’ячеслав Содоль 

Суспільне Херсон