Віталій Булюк: Наша спільна задача — не згубити славу Херсонщини, як рибного краю

4 года назад 0

Кожну другу неділю липня ми відзначаємо День рибалки. З професійного свята, воно давно перетворилося на всенародне, — вважає заступник голови Херсонської облради Віталій Булюк:
— Адже до нього причетні всі, хто хоч раз сидів із вудкою на воді чи їв смачнючу юшку з місцевої риби – а це уся наша Херсонщина!
Тож усіх нас зі святом! Зі святом, яке єднає нас із природою, збурює адреналін у крові – у кого зривалася з гачка риба, розмір якої описати не вистачить розмаху рук, той мене зрозуміє і посміхнеться. А ще, у справжнього рибалки, ніколи не вмирає надія, що саме він зловить найбільшу рибу.
Як багато з вас, я люблю посидіти з вудкою в гарній компанії – найперше, зі своїми синами. І не важливо, який наш улов: чи то якась делікатесна риба, чи річкові бички, які потім хрумтять рум'яною шкіркою під найсолодші у світі херсонські помідори. Головне, аби разом відчути рибацьку вдачу і не обтяжену провиною совість, що то була остання риба в отій водоймі.
У день свята, можливо, не потрібно про проблеми, але ж рибальська галузь переживає не кращі часи. Вже немає тих десятків потужних риболовецьких підприємств, які працювали на повну силу, годуючи свіжою рибою всю країну і не тільки.
Натомість, на наших полицях, переважно, заморожена заморська. І все ж наше з вами життя — життя мешканців степової Херсонщини, продовжує крутитися навколо води: хай-то рукотворний канал, чи моря та Дніпро. Та й сьогодні багато хто з вас, не лише розслабляється рибалкою, а живе з риби й годує свою родину.
Точно сьогодні не буду акцентувати увагу на тих екземплярах браконьєрів, які гублять по-варварськи живі водні істоти задля наживи – з ними розмова має бути коротка — відповідні покарання і штрафи.
Інша справа — режим рибальства, поповнення водних біоресурсів, робота центральних і місцевих «рибних» державних і приватних структур, а також багато іншого, від чого залежить функціонування галузі.
На початку червня т.в.о. голови Держрибагентства Олег Баздуганов повідомив, що найближчим часом має вийти наказ про затвердження режиму рибальства в рибогосподарських водних об’єктах України на 2020 рік, що за його словами, має суттєво змінити ситуацію на краще. В акурат посеред року, такий наказ про річний план виглядає дивно.
Тож є питання, і поки що вони не вирішуються. Та як каже народна мудрість, якщо не покладеш, то й не візьмеш. Тож наша спільна задача — згуртуватися разом, аби не згубити славу Херсонщини, як рибного краю! , — наголосив Віталій БУЛЮК .