«Влада пропонує евакуацію, люди не хочуть лишати оселі». Заступник начальника Білозерської ВА про місцевих жителів

9 месяцев назад 0

13 серпня російська армія завдала удару керованою авіабомбою по Білозерці Херсонської області, зруйновані 12 будинків, пошкоджена будівля школи та поранені двоє місцевих жителів. Атаки російських військ постійні, проте люди не поспішають евакуюватись.

Про це в телемарафоні "Суспільне. Спротив" повідомив заступник начальника Білозерської військової адміністрації  Олексій Журавленко.

"Попри те, що влада пропонує евакуацію, люди не дуже на це реагують. Намагаються лагодити свої будинки, ми надаємо ремонтні тимчасові комплекти — плити ОСБ, будівельну деревину, плівку",  — говорить чиновник.

За словами Журавленка, на початок повномасштабної агресії в Білозерській громаді проживали 22 тисячі людей, на момент деокупації — 16 тисяч, зараз — 11,5-12 тисяч. Говорить, люди евакуюються, але замало.

"Крім того, в нас є внутрішньогромадська міграція. Наприклад, одна з болючих точок — це Кізомиський старостат. Коли обстріли посилюються, люди звідти виїздять у більш віддалені села або в Херсон, а за кілька днів чи тиждень повертаються. З трьох тисяч дітей шкільного віку, які були тут на момент деокупації, в громаді залишилися близько 700 дітей", — каже Журавленко.

Також влада намагалась евакуювати усіх дітей з Кізомиського та Дніпровського старостатів. Зокрема, є села ближче до Миколаївської області, де безпекова ситуація краща.

"І знову, люди виїхали на трохи, і повертаються. Хоча є заборона на повернення родин із дітьми, але ж це місцеві. Вони через поле, по грунтовці повернулися. А обов'язкової евакуації немає, тому діяти більш жорстко не можемо",  — розповів заступник начальника Білозерської ВА.

Про відбудову населених пунктів наразі мова не йде, каже Журавленко, адже Білозерська громада, згідно з останніми змінами за наказом Мінреінтеграції, повністю віднесена до зони активних бойових дій.

"Можна відбудувати якусь оселю, а через день-два знову вибухи та пошкодження. Тому розгляд заяв на єВідновлення ми відновимо, коли ситуація стане більш прогнозованою щодо безпеки",  — каже заступник начальника Білозерської ВА.

Раніше ОВА повідомила, що 14 серпня оголосили День жалоби за загиблими.

Як заявив Прокудін, близько другої ночі 14 серпня російська армія вдарила по житлових кварталах Херсона. Двоє чоловіків, 48 та 44 роки, отримали важкі поранення, у 85-річної жінки – травми середнього ступеня тяжкості. Усіх поранених ушпиталили.