«Враховують думки містян, які вносять свої пропозиції». Експерт про перейменування вулиць у Херсоні

3 месяца назад 0

У Херсонській міській територіальній громаді в рамках дерусифікації перейменували низку об'єктів топоніміки. Серед них три вулиці на честь волонтерки Валентини Крицак, поліцейського Віталія Новицького та народного артиста України Харіса Ширінського.

Залишилося перейменувати близько сорока назв у Херсоні та Антонівці. За словами краєзнавця комісії з перейменування вулиць Дементія Білого, обговорення громадськості про дерусифікацію тривають до кінця січня цього року. Кореспонденти Суспільного поспілкувались зі знайомими та колегами людей, чиї імена носитимуть херсонські вулиці.

Що розповідають про волонтерку Валентину Крицак Волонтерка Валентина Крицак. Фото: Валентина Крицак/Facebook
У Херсоні вулицю 28-ої армії перейменували на честь однієї з ініціаторок херсонського майдану 2014-г​о та волонтерки Валентини Крицак.​

"Валя багатьом з нас запам'яталася. Хто ж не пам'ятає політичну діяльність Валі, у нас на площі Свободи стояла "скарбничка". Це такий намет, який організувала Валюша. І скарбничку цю багато запам'ятали, бо коли почалися військові дії в 2014 році, то в цьому наметі був збір коштів для перших наших хлопців, які пішли на війну. Дівчата теж щось вишивали, щось готували, плели браслетики. І все це не продавалося, люди це брали і кидали кошти в скриньку і за ці кошти вона одна з перших, яка почала їздити на фронт" , — розповіла подруга Валентини Крицак  Оксана Дьякова .

Після смерті Валентини у 2016 році, її друзі та колеги виступили з ініціативою вшанувати її пам’ять.

"Ще бувши депутатом, я неодноразово подавала документи на перейменування, але з різних обставин це рішення тоді не дійшло до сесії. Я була дуже рада, коли дізналася, що вже було підписане рішення комісії з перейменування. Скажу чесно — плакала. І було дуже багато телефонних дзвінків зі сльозами на очах, що це сталося",  — сказала подруга. Що розповідають про поліцейського Віталія Новицького Поліцейський Віталій Новицький. Фото: МВС/Telegram
На честь поліцейського Віталія Новицького перейменували вулицю адмірала Макарова. Чоловік​ загинув у Херсоні 2 жовтня 2023 року внаслідок російського обстрілу, розповів командир​ батальйону управління патрульної поліції у Херсонській області  Вадим Яремчук.

"Новицький Віталій Васильович родом з села Піски Баштанського району Миколаївської області. Безпосередньо профільну освіту отримував у Київській академії внутрішніх справ. У нашому підрозділі в управлінні патрульної поліції Херсонської області Віталій Васильович працював з літа 2023 року на посаді заступника командира батальйону управління патрульної поліції. У нього залишилася родина та дев’ятирічний син Матвій", — розповів командир батальйону.

За його словами, загиблого поліцейського поважали колеги.

"В колективі позитивно віднеслися до того, що його честь перейменують вулицю. Все ж таки пам’ять про Віталія залишилася. Хочу подякувати всім громадянам, які підтримали ініціативу перейменування вулиці на честь нашого загиблого колеги", — говорить Вадим Яремчук.

Що розповіли про народного артиста України Харіса Ширінського Народний артист України Харіс Ширінський. Фото: Харіс Ширінський/Facebook
​Ім’я народного артиста України Харіса Ширінського відт​епер носить вулиця Качалова. Митець викладав вокал у Херсонському державному університеті, розповіла начальниця міського управління культури  Світлана Думинська .

"Це унікальна людина, унікальна своєю добротою, а з іншого боку дуже принципова людина. Він завжди був патріотом України, завжди був патріотом Херсона і скільки ми проводили великих заходів на площі Свободи до війни в мирний час, то Харіс Ганеєвич всюди розпочинав їх саме тим, що виконував гімн України. Він після себе лишив своїх учнів і вони йдуть далі",  — сказала Думинська.

Рішення, про перейменування вулиць приймає міська комісія. Враховують думки херсонців, які вносять свої пропозиції, розповів краєзнавець комісії з перейменування вулиць  Дементій Білий.

"У нас залишилося близько сорока назв у Херсоні і ще назви в Антонівці. У всіх інших місцях уже перейменовані. Ми повинні встигнути зробити це до кінця січня для того, щоб люди могли взяти участь в обговоренні. Бо обговорення громадські про дерусифікацію тривають саме до кінця січня. А далі вже все буде перейменовано без обговорень", — говорить краєзнавець.

Раніше у Херсоні чотири вулиці перейменували на честь загиблих внаслідок російської агресії поліцейських Андрія Тарчинського, Влада Ковальова, Руслана Сторчеуса та Романа Набєгова.
 
Що відомо про перейменування об'єктів топоніміки на Херсонщині ​У травні 2023 року у рамках деколонізації та дерусифікації публічного простору на території громади жителям Херсонської громади відбувся перший тур громадських обговорень щодо перейменування об’єктів топоніміки.

У липні 2023 року у Херсоні завершились громадські обговорення щодо перейменування об’єктів топоніміки. Участь в обговоренні взяли 2397 жителів громади різних вікових категорій.

Раніше у Херсоні змінили назву школі. В рамках політики дерусифікації перейменували "Загальноосвітню школу – колегіум" № 51 імені Потьомкіна. Тепер називається Херсонський ліцей № 51 Херсонської міської ради.

Також у Херсоні відбулись громадські обговорення щодо надання назви меморіальному комплексу у Бузковому сквері. Найбільшу кількість голосів отримав варіант "меморіальний комплекс "Бузковий гай" пам’яті захисників Херсона".​