Втрачений врожай: які документи необхідно подати фермерам Херсонщини та який розмір компенсації

9 месяцев назад 0

На Херсонщині запрацює проєкт обстеження кількості заявок про втрачений врожай через підрив Каховської ГЕС та бойові дії в регіоні.

Про це телемарафоні "Суспільне. Спротив" розповіла директорка департаменту соціального розвитку Херсонської ОДА Інна Іванова.
За її словами, власники повинні до 1 вересня 2023 року надати документ, який підтверджує право власності на земельну ділянку. На сьогодні, розмір компенсації за втрачений урожай становить три тисячі 318 гривень за одну сотку.

"Є обмеження. Максимальний розмір наданої допомоги становитиме не більше 99 тисячі 540 гривень. Можливо, ця сума не перекриє всіх доходів, які могли отримати громадяни, реалізувавши продукцію з городів, але це та сума, яка зможе підтримати людей. Адже крім цієї програми є ряд інших програм, які започатковані урядом для їх підтримки", — розповіла посадовиця.

Станом на 9 серпня, допомогу в розмірі п'ять тисяч гривень виплатили 47 мільйонів 135 тисяч гривень на карткові рахунки людей, говорить Інна Іванова. Також з обласного бюджету в розмірі п'ять тисяч гривень на кожне домогосподарство виплатили два мільйони 455 тисяч гривень.

"Найближчими днями ще 227 людей отримають виплати на свої рахунки. Крім цього, громади, які постраждали від підтоплення, започаткували свої грошові підтримки в розмірах від тисячі до 15 тисяч гривень. І такої допомоги по області громадами вже виплачено майже чотири мільйони гривень", — каже Іванова.

Раніше віцепрем’єрка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук повідомила, що українці, які постраждали внаслідок підриву греблі Каховської гідроелектростанції подали 9 тисяч заявок на виплати від держави.

Також відомо, що уряд направить 95 млн грн з рахунку Міністерства реінтеграції тимчасово окупованих територій в НБУ на потреби громадян, які евакуюються з районів бойових дій, а також на підтримку тих, хто перебуває на деокупованих територіях. Також уряд планує виплати людям в Херсонській та Миколаївській областях, які втратили свої врожаї через підрив росіянами Каховської ГЕС.

Що відомо про підрив Каховської ГЕС ​Російські війська 6 червня підірвали Каховську ГЕС. В зоні підтоплення опинились 80 населених пунктів. Більшість з них на лівобережжі Херсонщини.
Раніше в "Енергоатомі" повідомляли, що рівень води у ставку-охолоджувачі ЗАЕС є стабільним. У каналі ТЕС, звідки за необхідності підживлюється ставок ЗАЕС, рівень води становить 10,93 м. Рівень води в каналі суттєво не падає, адже його показники вже не залежать від Каховського водосховища.
На деокупованій території Херсонщини визначили місця для буріння 50 нових свердловин, аби забезпечити місцеве населення питною водою у громадах де відсутнє водопостачання після підриву військами Каховської ГЕС.
18 липня уряд затвердив експериментальний проект з початку відбудови Каховської ГЕС, яку підірвали російські військові. Координуватиме проєкт Міністерство економіки, а замовником робіт буде державне "Укргідроенерго".​