У Херсоні діють «Котики-патріотики»

2 года назад 0

Вони не знають слів «завтра», «потім» або ж як це покинути людей у скрутний час. Від початку військових дій на території України вони допомагають херсонцям залишитись живими, а лікарням – забезпечувати пацієнтів необхідними препаратами.
Херсонська команда волонтерів «Котики-патріотики» на чолі з Іриною Саліховою , життя яких ранок 24 лютого, як і більшість українців, розділив на «до» та «після». Але замість паніки, агресії та жалю вони обрали для себе інший шлях – допомога ближньому.Об’єднання активних херсонців та перші пункти допомоги.
Команда волонтерів з’явилась у Херсоні на 3-4 день після оголошення воєнного стану в Україні. За словами засновниці Ірини Саліхової, зібрати людей виявилось просто і саме це допомогло не втратити глузд у негативній ситуації.
«Паніка була у перший день. На мене ще й почав валитися шквал заявок з проханням про допомогу. Я зрозуміла, що просто з’їду з глузду і за одну ніч зібрала 13 людей, з якими вже волонтерила (допомагали інтернатним закладам). Потім приєдналися інші. Загалом «котиків» більше 40-ка. Один з них є навіть в Олешках і трохи закриває заявки», – каже пані Ірина.
Далі за традицією створення спільного чату та опрацювання всіх заявок, що надходили з різних районів та мікрорайонів нашого міста. На чолі штабу волонтерів знаходиться херсонська бізнесвумен Катерина Чечель, власне яка і розподіляє заявки-прохання на ліки, продукти за місцем проживання кожного волонтера.
«Завдяки котикам-патріотикам я змогла сконцентруватись на краудфандингу і закритті заявок від лікарень. Тобто, ми не скуповували стихійно все з полиць, а купували продукти і медикаменти адресно. Коли приходжу ввечері додому, продовжую кординувати інформаційні потоки, формую заявки, пишу добрі мотивуючі повідомлення команді», – додає Ірина Саліхова
Співпраця з аптеками – закриття потреб лікарень
Активна робота та розголос у соцмережах дали свої результати. На допомогу «Котикам-патріотикам» прийшли власники мережі аптек, які координували що де є або ж допомагали відкрити хоча б на кілька годин непрацюючі пункти з ліками. Деякі завідувачки аптек самі збирали заявки від лікарень, що дозволяє робити добро ефективніше.
«Особисто я першочергово закривала заявки реанімації, опікового, хірургії Обласної лікарні. Допомагали і Центру служби крові – закуповували необхідне, працівників на роботу/з роботи доставляти. Потім додався КНП «Херсонський міський перинатальний центр ІІ рівня ім. З.С. Клименко», – ділиться засновниця волонтерського штабу.
Найскладніші запити — ті, які не можуть волонтери виконувати після двох тижнів війни. Наразі у місті майже не залишилося потрібних населенню гормонів, протиастматичних, протиепілептичних препаратів, ліків від Паркінсона. Проте зараз все більше відкриваються аптеки, що не працювали з дня початку війни.
Безкоштовний інсулін для населення від волонтерів
Створити такі пункти вдалось за допомогою працівників аптек, які пішли на поступки і попри окупацію все ж відкрили двері на годину, аби волонтери змогли викупити наявний інсулін. Перший пункт безкоштовного інсуліну з’явився у КНП «Херсонський міський перинатальний центр ІІ рівня ім. З.С. Клименко», директор якого відгукнувся на прохання та надав волонтерам приміщення з холодильниками, для правильного зберігання препаратів.
Наразі пункти створено вже у: КНП «Херсонська міська клінічна лікарня ім. О.С. Лучанського», КНП «Херсонська міська клінічна лікарня ім. Є.Є. Карабелеша» і 5-ти поверхівці Тропінки на Комарова. Варто зауважити, саме у лікарні імені Є.Є. Карабелеша наявний лікар-ендокринолог. Це важливо, адже при видачі інсулінів необхідно підібрати аналоги, подивитись у базі у кого на скільки вистачить, зателефонувати тим, хто може не знати про можливість отримати ліки безкоштовно.
Donation на добрі справи волонтерів!
Жодне прохання, яке надходить до волонтерів від звичайних людей чи керівництва лікарень, не було б закрите без систематичної фінансової підтримки небайдужих. За словами пані Ірини, люди – неймовірні і від щирого серця жертвують свої кошти: «Коли опівночі мені приходять перекази від друзів із Одеси, я посміхаюся. Для мене це було маячком, що у них зараз справи добре, що вони переживають за нас.»
Більше того, вдосталь фінансової допомоги надходить від іноземців. Зазвичай це українці, що живуть закордоном. Географія широка – мабуть весь світ: США, Нідерланди, Італія (відправляють також адресно для наших дітей-сиріт), Німеччина, Польща. Скільки вже вдалось зібрати коштів, задля своєї безпеки волонтери не повідомляють. Проте щоденні звіти з фото можна побачити на їх сторінках у соціальних мережах.
Якщо ж ви бажаєте допомогти волонтерам закрити потреби херсонців, які проживають в окупованому місті, звертайтесь до Ірини Саліхової у соціальних мережах.
Команда “Херсон плюс”