У Херсоні пишуть Стратегію розвитку до 2030 року

2 года назад 0

Херсонська міська рада ініціювала написання Стратегії розвитку Херсонської міської територіальної громади до 2030 року. Цей документ має допомогти чітко спрямувати зусилля громади на розвиток міста на найближчі 9 років.
Стратегічні плани розвитку міста — поширена практика у світі. Використовують цей інструмент і в Україні. Міська стратегія допомагає визначити основні потреби містян та виклики, із якими вони стикаються у взаємодії з міським середовищем. Також вона формує конкретний перелік кроків, які допоможуть розв'язувати визначені проблеми. А ще сприяє ефективному використанню наявних ресурсів, щоб ці завдання реалізувати.
У Стратегії розвитку Херсона визначили шість напрямків .

  • економічний розвиток;
  • диджиталізація та ІТ-технології;
  • інфраструктура та ЖКГ;
  • містобудування;
  • медицина, освіта і наука;
  • інклюзивність публічних послуг.

Наразі члени робочої групи з розробки Стратегії презентували соціально-економічний аналіз Херсонської міської територіальної громади. Також вони підготували серію аналізів можливостей, загроз, слабких і сильних сторін — так звані SWOT-аналізи. Зокрема, ідеться про соціально-економічний і демографічний стан; дотримання прав і свобод людини; ситуацію із транспортом та медичними закладами.
Крім того, було проведено соціологічне опитування. Його мета — визначити рівень благоустрою та інвестиційної привабливості громади, а також практики участі населення в її житті. Крім того, містяни розповіли соціологам про основні канали спілкування та отримання інформації, поділилися баченням ролі інформаційних технологій у покращенні якості життя у Херсоні.
Фахівці розробили комплексний документ — профіль Херсонської територіальної громади. Він включає дослідження географічних, історичних особливостей, стану соціальної інфраструктури, рівня безпеки та інклюзивності міста. Документ також комплексно висвітлює перспективи розвитку малого та середнього бізнесу в Херсоні, його зовнішньоекономічну діяльність та природноресурсний потенціал.
Наступний етап полягає у формуванні місії Стратегічного плану та його візії — бачення, до якої мети рухатиметься робота над документом. У зв’язку з цим Херсонська міська рада проводить опитування думки мешканців.
Поділитися своїми ідеями може кожен житель міста, заповнивши коротку анкету на сайті Херсонської міської ради. https://bit.ly/3uUVEOA
Для тих, хто хоче долучитися до робочих груп і безпосередньо впливати на те, яким буде Стратегічний план Херсона, потрібно залишити контакти тут: https://bit.ly/3iL7upI
Слідкувати за проєктом можна у:
Facebook : fb.com/kherson2030
Instagram : instagram.com/kherson2030
Viber : https://bit.ly/3ApHLcD
Розробка Стратегії розвитку Херсонської міської територіальної громади до 2030 року стала можливою завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Херсонська міська рада реалізує ініціативу створення Стратегії за підтримки проєкту USAID «Демократичне врядування у Східній Україні» та у співпраці з Харківським національним університетом міського господарства імені О.М. Бекетова.