У Херсоні покажуть виставку «Музей воєнного дитинства»

2 года назад 0

Проєкт «Музей воєнного дитинства» влітку презентували в Києві, а тепер він починає подорож регіонами України. Першим містом, яке побачить експозицію після столиці, стане Херсон. 20 січня виставку представлять у Літературному музеї (вул. Театральна, 1). Складається вона з речей людей, на дитинство яких вплинули війна на Донбасі, окупація Криму та вимушене внутрішнє переселення. Завдяки представленим експонатам глядачі відчують, яким є повсякдення дітей у зоні бойових дій. Дитинство не може почекати, поки мине збройний конфлікт, воно триває і, зрештою, закінчується. 

«Діти знаходять дуже багато способів, щоб відбудувати хоча б частину повсякденного життя в умовах, які важко уявити. Наша місія – показати цю стійкість і надію для всіх, — говорить директорка «Музею воєнного дитинства» в Україні Юлія Скубицька.

Перший музей «Воєнне дитинство» з’явився у Боснії в 2010 році. Його заснував письменник і підприємець Ясмінко Галілович, чиї дитячі роки припали на час військового конфлікту. Він написав книгу, в яку увійшли сотні спогадів, зібраних власноруч. Проєкт став міжнародною платформою, яка розповідає сторі дітей з Боснії і Герцеговини, Сирії, Лівану, Афганістану, на чиє життя вплинула війна. В колекції «Музею воєнного дитинства» в Україні понад 130 історій про збройний конфлікт на Донбасі, а також є свідчення дітей Другої світової війни. 

Проєкт реалізується за підтримки Програмного офісу forumZFD в Україні. Доступ до виставки безкоштовний. З питань відвідування можна звертатися на поштову скриньку pressua@warchildhood.org або за тел. 095-611-75-06. 

Марина САВЧЕНКО, Новий день