У Херсоні відбувся вечір-реквієм «Пам’ятаємо»

3 года назад 0

У Херсоні на площі Свободи 15 травня відбувся вечір-реквієм "Пам’ятаємо!", присвячений вшануванню пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу 1944-го року. Як все відбувалося бачило  Суспільне .

За годину до початку концерту, на площі Свободи починають збиратися люди. Валерія Сурмі прийшла подивитися на виступ Джамали. Сам захід, вважає, потрібен для того, щоб пам'ятати події минулого.

"Це не мають забувати, тому що вивезли цілий народ. На історії треба вчитися" , — каже Сурмій.

Олексій Абзелімов, який прийшов на захід, говорить — в нього багато знайомих та друзів кримських татар та додає — усвідомити те що сталося з корінним народом Криму для нього емоційно важко.

"Кримські татари такий же народ як і ми, як українці. Ми єдина велика держава. Ми так само маємо їх підтримувати",
— каже Абзелімов.

Вечір-реквієм розпочався із театралізованого дійства – кримськотатрського весілля.Режисером перформансу став — засновник і президент GOGOLFEST Влад Троїцький. Серед учасників дійства — Даха Браха, Джамала, Ахтем Сеітаблаєв.

"Роблячи це, памятаючи про це є надія, що такого більше ніде і з ким не відбудеться. І пам`ятати про те, що сьогодні Крим окуповано, це пам`ятати про те, що має бути на світі справедливість. Має бути сила, щоб відстоювати свою гідність, свободу", — говорить режисер і актор Ахтем Сеітаблаєв.

На будівлі кінотеатру "Україна" розмістили світлові проєкції. Глядачі мали змогу поринути у події, які відбувалися майже 80 років тому — говорить один з організаторів заходу, директор з розвитку благодійної організації "Кримськотатарського культурно – спортивного центру "Куреш" Ібрагім Сулейманов.
"Ми намагаємося ці емоції, цей жах, який відчували люди в той час, наскільки це можливо – людей підіймають без пояснень у вагони, везуть. Але ж у цей час хтось народжував, хтось готувався до весілля, хтось помирав. І в таких умовах не одна родина – цілий народ. В цьому весь жах" , — розказав Сулейманов.

У концерті взяли участь кримськотатарські танцювальні колективи, 4 з них з Генічеського району. 
Про свою участь у перформансі керівник танцювального колективу "Далгалар" говорить так:

"Дуже важко це показувати, бо це страх, це біль народу. Ми це на собі показали".

Зєра Куртмамедова говорить — родини її матері та батька були депортовані 1944-го року з Криму, повернутися додому вдалося не всім.

"Для нашого народу це дуже боляче. І знакова така подія, яка залишила спогади, які згадуєш зі сльозами на очах. І не розумієш чому", — розказала Зєра Куртмамедова.

Концерт — реквієм відбувся без правопорушень, сказав заступник начальника Херсонського районного управління поліції Андрій Єлісєєв:

"На сьогоднішньому заході було присутньо орієнтовно півтори тисячі громадян. Порушень громадського порядку не зафіксовано".
Закінчився концерт — реквієм виступом Джамали, вона виконала пісню присвячену депортації кримськотатарського народу "1944", з якою перемогла на Євробаченні 2016-го року.