У Херсонському музеї зберігається подарунок відомого анархіста

2 года назад 0

У Херсонському краєзнавчому музеї зберігається гарна жіноча шаль з унікальною історією. Вона була подарована легендарним героєм громадянської війни батьком Махно нашій землячці Мотроні Іванівні Чекамовій у 1921 році.
У лютому 1921 року загін Нестора Махна переховувався на Херсонщині, рятуючись від переслідування Червоної армії. Знищивши заставу у Великій Олександрівці, повстанці заночували в селі Старосілля, обравши для цього будинок Мотрони Чекамової.
Для Махна зайняли єдину теплу кімнату, вигнавши родину до холодної. Вранці діти, штовхаючись, стали заглядати в кімнату, щоб подивитись на самого батька Махно.
Побачивши дітей, він наказав принести подарунки. Господарю — кожух, господині шаль, а дітям півпуда борошна та пачку цукру. Це був голодний 1921 рік, тому подарунки від батьки були дуже цінними. Вже за хвилину махновський загін летів назустріч долі.
Власниця шалі Мотрона Іванівна лише двічі надягала її до церкви – берегла. Потім її поклали до скрині і нікому не розповідали, від кого такий розкішний подарунок, бо боялись репресій. Передавалася шаль з покоління в покоління з відповідним таємним оповіданням, про обставини її дарування.
Принесли шаль до музею нащадки Матрони Чекамової 14 лютого 2006 року, вирішивши, що вже час відкрити її таємницю людям.
За матеріалами Херсонського обласного краєзнавчого музею