Українцям за кордоном заборонять отримувати закордонний паспорт без військового обліку

1 месяц назад 0

Черговий обмежувальний захід у рамках нового закону про мобілізацію запропонували народні депутати. Комітет Верховної Ради з питань нацбезпеки та оборони хоче унеможливити отримання закордонного паспорта поза межами країни для українців, які не стануть на військовий облік.

За словами нардепа Федора Веніславського, Комітет підтримав обмеження для українських біженців, які перебувають за кордоном. У разі ухвалення поправки Верховною Радою, вони можуть опинитися поза батьківщиною без офіційного документа.

"Якщо говорити про інші обмеження, які вже підтримані комітетом у законопроєкті, — людина, яка перебуває за кордоном, буде змушена надати військово-обліковий документ під час оформлення нового закордонного паспорта. Проте ми не стали прив'язувати до військово-облікового документа надання консульських послуг" , – сказав народний депутат від партії "Слуга народу".
Веніславський нагадав, що у його комітеті розглядалися також обмеження на виїзд із країни, на керування автомобілем, а також блокування банківських рахунків для ухилянтів. Зрештою залишилася лише заборона на керування транспортним засобом, але й щодо неї тривають дискусії.

Нагадаємо, раніше омбудсмен Дмитро Лубинець заявив, що деякі норми нової версії закону про мобілізацію є антиконституційними. Також експерти стверджували, що він містить численні корупційні ризики.

У першому читанні нову редакцію законопроєкту про мобілізацію було прийнято ще на початку лютого. Однак до другого читання було подано понад 4 тисячі поправок, з якими зараз розбирається Комітет Верховної Ради з питань нацбезпеки та оборони.

Очікується, що до Верховної Ради законопроєкт про мобілізацію потрапить у квітні.