“Увечері охоронець бив шокером усіх у камері”: мешканець Нової Каховки розповів про полон свого 67-річного батька

5 месяцев назад 0

Торік на початку осені російські військові затримали на 16 діб 67-річного Андрія за мисливське спорядження. Чоловіка тримали в тісному складському приміщенні Новокаховського відділку поліції, разом з іншими 10 утриманими. Періодично ввечері їх усіх без розбору били струмом.

Про це виданню розповів син Андрія  В’ячеславі .

Новокаховський відділ поліції, в якому росіяни катують українців. Джерело: NovaKahovka.CityЗа словами чоловіка, 1 вересня 2022 року російські військові проводили масові обшуки по всьому приватному сектору міста – шукали українське підпілля. Прийшли й до будинку, в якому мешкали батьки В’ячеслава.

“Росгвардійцям не сподобалося, що в будинку було багато речей, пов’язаних з полюванням: мисливський камуфляж, чоботи. Комплектувальні для спорядження мисливських патронів: гільзи, пижі та інше. Водночас готових набоїв не було”,  – розповідає В’ячеслав.

Військові наказали Андрію проїхати з ними до Новокаховського відділку поліції для надання свідчень. Чоловіка разом з іншими десятьма затриманими 16 діб тримали в тісному приміщенні, яке раніше було складом: 

Спати батькові доводилося на полицях. І, коли він повернувся додому, в нього синці були по всьому тілу від тих полиць, адже матраців там не було ”.

Рукомийника в цьому приміщенні не було, тож бранці набирали пляшки з водою в іншому приміщенні, щоб було що пити. У душ їх не водили, і весь цей час чоловіки не мали змоги помитись. У туалет ходили в пластикову бочку, яка стояла в приміщенні.

“Провітрювання було дуже слабке. Тож запах у камер був ще той: сигаретного диму, немитих тіл, туалету” , – переповідає В’ячеслав.
Іноді утриманців виводили підмітати подвір’я від листя.

Годували бранців погано, загалом їли те, що передавали рідні з дому. Єдине, що Андрію давали ліки для серця та тиску.

В’ячеслав також розповів, що протоколів про затримання росіяни на батька не складали. Жодних допитів за весь час перебування Андрія в ув’язненні ніхто не проводив. Натомість у цьому відділку було кілька місцевих поліцейських, які перейшли на бік росіян, і вони самостверджувалися тим, що били бранців струмом.

“Періодично ввечері відчинялися двері, заходив охоронець із шокером. Усім затриманим наказував стати обличчям до стіни й просто бив шокером куди потрапить: спина, ноги, шия” , – каже В’ячеслав.  

Нагадаємо, в листопаді цього року Служба безпеки Украї​ни встановила особи 26 мешканців Нової Каховки, які добровільно погодилися працювати в незаконно створеній окупантами “поліції”, допомагали росіянам виявляти патріотично налаштованих українців, організовували їхнє незаконне утримання та брали участь у катуваннях. 

Всього за період окупації Херсонщини російські військові незаконно затримали 2 029 місцевих мешканців. З них катувань зазнали 524 людини.

Наприкінці листопада стало відомо, що в тимчасово окупованому селищі Горностаївка на Херсонщині росіяни незаконно затримали та ув’язнили 28-річного колишнього учасника АТО Руслана Руснака. Наразі стало відомо, що чоловік помер у захопленому відділенні поліції від катувань. 

Наразі українській владі вдалось ідентифікувати 172 російських військовослужбовців та окупаційних посадовців, які жорстоко поводилися з мирним населенням та катували цивільних. До суду скерували 141 обвинувальний​ акт, а 39 осіб отримали вироки.