З турботою про майбутнє: відновлення доступу дітей Херсонщини до медичної допомоги за підтримки USAID

2 месяца назад 0

Дитяча обласна клінічна лікарня в Херсоні вже 60 років надає широкий спектр медичних послуг пацієнтам з усього регіону. За ці роки заклад став одним із ключових медичних центрів області, турбуючись про здоров’я десятків тисяч дітей. Війна стала величезним викликом, як для команди закладу, так і всієї Херсонщини. Попри темні місяці окупації протягом весни та літа 2022 року та непередбачувану ситуацію в регіоні після часткового визволення, команда закладу зробила все можливе, аби її маленькі пацієнти мали можливість отримувати якісні медичні послуги навіть під загрозою обстрілів, за відсутності електроенергії, води та тепла.

«Відновлення доступу до медичних послуг для дітей Херсонської області – наш пріоритет. Ми робимо все можливе, щоб сім’ї, які вирішили не виїжджати або повернутися, мали змогу отримати кваліфіковану допомогу педіатрів та інших медичних фахівців нашого закладу» – зазначив Антон Девятко, заступник директора дитячої обласної лікарні з питань якості медичної допомоги, інфекційного контролю та комунікацій з громадськістю.

Через складну ситуацію із постійними обстрілами та порушенням логістичних шляхів, закладу було надзвичайно важливо надати можливість пацієнтам із найвіддаленіших куточків області отримувати онлайн-консультації лікарів. Тож, щоб підтримати команду закладу у відновленні доступу до медичної допомоги, Проект USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» надав грантову підтримку лікарні в межах «Відкритої програми грантів».

Завдяки грантовій підтримці лікарню вдалось обладнати безперебійним доступом до інтернету та оновити робочі місця лікарів: було закуплено джерела безперебійного живлення, ноутбуки, обладнання для безпровідного інтернету, сервер та електронні табло для реєстрації. Також закладу вдалось обладнати 100 робочих місць у 31 структурному підрозділі лікарні. Все це дозволило медичним працівникам покращити доступ до медичних послуг за рахунок запису онлайн і через термінал самозапису та охопити онлайн-консультаціями пацієнтів всього регіону. 

Більше того, тепер працівники лікарні мають безперебійний доступ до електронної системи охорони здоров’я, що є критично важливим для злагодженого надання медичної допомоги. Тепер вони можуть вести медичні записи пацієнтів в укритті, підтримуючи свою безпеку та безпеку їхніх даних. Крім цього, заклад було забезпечено засобами для автономної роботи під час надзвичайних ситуацій, тому медичну допомогу надають навіть в період відсутності центрального електропостачання.


«Попри всі труднощі, у 2023 році ми надали 18 000 консультацій маленьким пацієнтам і пишаємось тим, що маємо можливість бути поруч з родинами Херсонщини й піклуватися про здоров’я нових поколінь. Ми цінуємо можливості, які нам відкрила підтримка  USAID . Тепер ми впевнено крокуємо назустріч новим досягненням, адже попереду у нас багато роботи!»  – Антон Девятко.

Завдяки допомозі Проекту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» Херсонська дитяча обласна клінічна лікарня матиме змогу щорічно надавати понад 30 000 консультацій та проводити 6 000 госпіталізацій, турбуючись про здоров’я дітей Херсонщини в безпечних умовах, незважаючи на виклики війни. 

Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) щодня підтримує українців на шляху відновлення доступу до якісних медичних послуг та створення стійкої системи охорони здоров’я. Цей шлях веде до стабільного та світлого майбутнього України, і ми прокладаємо його разом.