Здоров’я перелітних птахів контролюють міжнародні експерти на Херсонщині

2 года назад 0

Моніторинг поширення інфекційних хвороб серед пернатих у степах Херсонщини почала міжнародна група експертів – фахівців біосферного заповідника Асканія-Нова, Інституту ветеринарної медицини НААН України (Харків), шведських та датських науковців. Місце обрали не випадково: адже заповідники та території довкола нього знаходиться на шляху сезонної міграції багатьох видів птахів. Тут вони відпочивають та годуються перед тим, як продовжити свій шлях у теплі краї.

Виконувач обов’язків директора заповідника Асканія-Нова Віктор Гавриленко каже: для роботи міжнародної моніторингової групи європейські спонсори надали шість сітчастих пасток для відловлювання пернатих гостей – одну стаціонарну та п’ять мобільних. Їх конструкція дозволяє безпечно відловлювати птахів і після обстеження випускати у дику природу без жодних ушкоджень. 

Моніторингова група працюватиме у таврійських степах досить тривалий час – майже два роки. Та вже перші результати обстеження показують: зграї мігруючих птахів здорові, з-поміж «червонокнижних» сірих журавлів багато молодих особин. І це дає надію: адже цього року цей вид поніс втрати через отруєння токсичним бродіфакумом з приманок для гризунів, що їх бездумно розкидали навколишніми полями аграрії. Нині у 40-кілометровій зоні довкола Асканії-Нова їх використання заборонене. І контроль, в тому числі за участю Держпродспоживслужби України, підтверджує, що введеної заборони власники та орендарі сільськогосподарських угідь дотримуються.  

Нині в заповіднику гостюють близько дев’яти тисяч рідкісних качок-огарів та дванадцяти тисяч сірих журавлів. Журавлі щодня літають годуватися на вісім полів біля села Мар’янівки Каховського району Херсонщини. Там уже зібрали кукурудзу, але пожнивних залишків достатньо, аби наситити перелітних птахів. Люди їх не турбують, отрути немає, тож журавлям є чим підкріпитися.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ
Новий день