Зеленський вшанував пам’ять героїв Крут

3 месяца назад 0

У церемонії також узяли участь військові керівники, очільники правоохоронних та силових відомств.

Президент України Володимир Зеленський узяв участь у церемонії покладання квітів до пам'ятного хреста героям Крут на Аскольдовій могилі в Києві.

Про це повідомила пресслужба глави держави у понеділок, 29 січня.

"Усі наші герої, усі, хто віддав життя за українську незалежність, свободу й майбутнє, – назавжди в історії нашого народу. Пам'ятаємо кожного й кожну! Вічна слава і вдячність захисникам і захисницям України!", – йдеться у повідомленні на сторінці Зеленського у Facebook.

У церемонії також узяли участь військові керівники, очільники правоохоронних та силових відомств.

Глава держави також ушанував пам'ять загиблого в серпні 2014 року на Донбасі Марка Паславського, а також героя Небесної Сотні Олександра Клітинського й учасників російсько-української війни Андрія Пільщикова (позивний Джус) і Дмитра Коцюбайла (позивний Да Вінчі), які поховані на Аскольдовій могилі.

Як відомо, в Україні 29 січня відзначають День пам’яті героїв Крут. Бій під Крутами відбувся 29 січня 1918 року між Ніжином і Бахмачем на Чернігівщині, за 130 кілометрів на північний схід від Києва під час наступу на Київ військ більшовицької Росії під проводом полковника Михайла Муравйова.

Українське військо налічувало близько 300 бійців Студентського куреня, 250 – Першої української військової школи та майже 40 гайдамаків.

Бій під Крутами тривав близько шести годин, у ньому загинули від 70 до 100 бійців з української сторони.

Українці затримали більшовиків на кілька днів. Це дало змогу укласти Берестейський мирний договір.