ЗСУ проводять операції на лівобережжі Херсонщини, але окупанти засвоїли «уроки», отримані на Запоріжжі – ISW

5 месяцев назад 0

Військово-політичне командування України підтвердило присутність Сил оборони на лівому березі Херсонської області. Захисники створили плацдарми та проводять наземні операції, спрямовані на витіснення російських військ за межі артилерійського ураження правобережжя Херсонщини.

У свою чергу російські загарбники під час побудови оборонних операцій у Херсонській області здобули "уроки" зі спроб укомплектувати багаторівневу оборону на заході Запорізької області під час українського контрнаступу. Про це йдеться у аналітиці 

У Генеральному штабі ЗСУ підтвердили, що українські морські піхотинці внаслідок успішних дій захопили кілька плацдармів на лівому березі та проводять дії щодо розширення цих позицій. Аналітики зазначають, що офіційне визнання Україною цих позицій плацдармами вказує на те, що командування вважає, що цих позицій достатньо для продовження наземних операцій на лівобережжі Херсонщини.

Також українські військові пояснили, що одним із основних оперативних завдань української наземної операції на лівому березі є запобігання обстрілу Росією українського мирного населення на правому березі Херсонської області. В ISW зазначили, що російські 152-мм ствольні артилерійські системи мають приблизну дальність дії 25 км, хоча російські війська навряд чи розгорнуть ці системи безпосередньо поблизу лінії фронту через загрозу українського контрбатарейного вогню.

Крім того, у Генеральному штабі ЗСУ додали, що захисники на лівому березі Херсонської області проводять диверсійні дії, рейди та розвідку, а також уважно стежать за російськими позиціями у пошуках розвідданих про ворожу логістику та концентрацію боєприпасів.

Водночас, аналітики зазначають, що російські окупанти застосовують "уроки", витягнуті зі спроб укомплектувати багаторівневу оборону на заході Запорізької області, до поточних оборонних операцій у Херсонській області. Війська РФ встигли побудувати досить серйозну лінію укріплень у Херсонській області.

Українські військові охарактеризували російські оборонні позиції як "складні бліндажі, які російські війська будували протягом кількох місяців". Також відомо, що російські терористи здійснили щільне мінування території навколо села Кринки.

При цьому варто зазначити, що війська РФ не розміщують свої сили стовпним строєм на безпосередній лінії фронту на лівому березі, ймовірно, у спробі захистити скупчення живої сили від українського артилерійського вогню та ударів безпілотників.

Нагадаємо, 14 листопада голова Офісу президента України Андрій Єрмак уперше підтвердив просування захисників на лівому березі Херсонської області. Бійцям ЗСУ вдалося зайняти плацдарм на тимчасово окупованому лівобережжі.

Раніше повідомляли, що українські захисники продовжують бойову роботу на лівому березі Херсонської області. Але, як вони застерігають, блискавичного визволення населених пунктів там не буде.