Коронавірус херсонців «по серцю б’є»

3 года назад 0

Надто вразливих херсонців кидає у дріж від одних тільки слів «злоякісна пухлина» та «рак». Та насправді найбільше треба боятися не цього. Невблаганна статистика свідчить: онкологічні захворювання – причина смерті 13-17 відсотків наших співгромадян. Тоді як від серцево-судинних захворювань помирають 65-67 відсотків. І COVID-19 вражає саме її , а не тільки легені. Особливості лікування пацієнтів після ковіду та перспективи спеціалізованої медичної допомоги на Херсонщині обговорюють  головний експерт з питань кардіології Департаменту здоровя Херсонської облдержадміністрації, завідуючий консультативно-діагностичним відділенням обласного кардіоцентру  Олег Москаленко і керівник обласного Центру аритмій, завідуючий відділенням інтервенційної радіології кардіоцентру, лікар-аритмолог вищої категорії Костянтин Макієнко.  

Олег Москаленко. В умовах пандемії коронавірусу серцево-судинні захворювання зараженими переносяться значно  важче. За даними шпиталів Нью-Йорка, серед померлих від COVID-19 до 79 відсотків складали пацієнти із «супутніми» патологіями – серцевою недостатністю, ішемічною хворобою серця, порушенням серцевого ритму. До аналогічний висновків прийшли лікарі Великобртанії та Італії. Наші науковці з цього приводу статті ще не оприлюднювали, але ось статистична звітність: з початку нинішнього року понад шістсот мешканців Херсонщини, котрі перехворіли ковідом, стали пацієнтами кардіоцентру, звернувшись по амбулаторну допомогу чи навіть потрапивши до стаціонару. І більше половини таких пацієнтів пов’язує погіршення свого стану саме з тим, що перехворіли на ковід  

Костянтин Макієнко. Ось доволі типовий приклад. Мешканка одного з сіл краю у свої 66 років десять років потерпала через сповільнення серцевого ритму, й приймала відповідні препарати. Однак інфікувалася коронавірусом і перенесла пневмонію, після чого серце в неї почало «завмирати» на кілька секунд, і пенсіонерка втрачала свідомість. Причому звичні таблетки вже не допомагали. Довелося терміново провести радіочастотне «припалювання» зони аритмії та імплантувати кардіостимулятор. Після цього зупинки серця припинилися.

Олег Москаленко. Слід додати, що кардіоцентр – єдиний на сьогодні в області лікувальний заклад, де встановлюють кардіостимулятори, виконуючи по 20-25 таких операцій щомісяця. Тільки ми виконуємо й операції з лікування аритмій серця. Адже більше спеціалістів та необхідної апаратури на Херсонщині немає. Тому я особисто не сприймаю розмов дилетантів про якусь «оптимізацію» кардіоцентру із скороченням ліжко-місць та працівників. Це буде непоправна втрата, за яку жителі регіону розплатяться власними життями. Якщо в усьому світі беруть курс на спеціалізовану кардіологічну допомогу, то в нашій області справи з нею дедалі гірші. Судіть самі: у лікарнях Олешок, Генічеська, Новотроїцького залишилося о по одному кардіологу. Чергування налагодити неможливо. Піде фахівець у відпустку, звільниться чи захворіє – і що тоді? У лікарнях Берислава й Скадовська, які тепер мають статус «опорних», кардіологів немає взагалі. По одному-два кардіолога «вижили» у клінічних лікарнях Херсона. Тож про яку кардіологічну допомогу може йти мова? По суті, для пацієнтів з сільських районів кардіоцентр узагалі залишився єдиною надією. У нас на прийомі три кардіолога, ще й кардіолог-аритмолог. Ми маємо право бюджетним коштом направляти хворих на консультацію про профільних медичних інститутів і клінік. 

Костянтин Макієнко.  Всі налякані стрімким розповсюдженням коронавірусу, й бояться зараження у місцях скупчення людей. Тому навіть ті, хто відчуває задишку, болі в серці, «стрибки» тиску часто-густо відтягують звернення до медиків. А це може призвести до непоправних наслідків. Згадаймо, у Херсоні минулої зими від ковіду на тлі інфаркту померла жінка-лікар. Та хіба вона одна? В Україні кожен четвертий пацієнт з інфарктом міокарду не доїжджає до місця надання допомоги. Загострилася ще одна проблема: коронавірус може провокувати міопатію, тобто руйнування тканин серцевого м’яза, які перероджуються на з’єднувальні тканини, й більше не виконують своїх функцій «насосу» з перекачування крові. Аби до цього не доводити, вихід тільки один. За появи симптомів серцево-судинного захворювання – мерщій до сімейного лікаря. А той має видати направлення до кардіолога. Тут зволікати не можна, оскільки кожна хвилина має значення – затримка  призведе до непоправних наслідків.

Записав Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

Фото автора.

На знімку: Костянтин Макієнко (зліва) та Олег Москаленко обговорюють вплив коронавірусу на серцево-судинні захворювання.