Лікарня Нової Каховки отримала новий комп’ютерний томограф

3 года назад 0

Загалом за кошти держбюджету для українських лікарень уже закуплено 136 сучасних томографів.

До Центральної міської лікарні Нової Каховки 11 лютого прибув довгоочікуваний вантаж зі спіральним комп’ютерним томографом. Його встановлять у реконструйованому приймальному відділенні ЦМЛ на вул. Свєтлова, 1.

— До цього подібне обладнання в нашому місті мала лише приватна установа. Невдовзі скористатись послугами комп’ютерного томографа зможуть і наші пацієнти. Днями ми очікуємо бригаду фахівців з Києва, які виконуватимуть роботи зі збирання та налаштування КТ, — повідомив директор лікарні Ігор Гайдаманчук.

Закупівлею томографів займалось державне підприємство “Медичні закупівлі України”. Загалом за кошти державного бюджету наприкінці 2020 року воно придбало 136 КТ німецького та японського виробництва на загальну вартість 1,93 млрд гривень.

Орієнтовна вартість закуплених систем рентгенівської комп’ютерної томографії становить від 12 до 20 млн грн у залежності від кількості зрізів, на які розраховане це обладнання.

Нагадаємо, що для лікарні в сусідній Каховці у 2019 році за кошти районного бюджету придбали комп’ютерний томограф китайського виробництва майже за 9 млн грн.

Комп’ютерний томограф — це прилад для діагностики багатьох захворювань, який завдяки рентгенівським променям дозволяє детально й точно візуалізувати стан людського тіла. Томографи використовують, зокрема, для виявлення пухлин, травм, кровотеч, захворювань серця чи нирок, для виявлення та визначення важкості пневмонії — зокрема й спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Якість результату дослідження залежить від кількості зрізів органу чи ділянки тіла, які може відобразити томограф. Це один із ключових параметрів пристрою.

Мультиспіральна комп’ютерна томографія вважається одним із найсучасніших та інформативних методів дослідження організму людини, який почав застосовуватися в клінічній практиці з 1988 року.

Олег БАТУРІН.