Медикам Херсонщини збільшили зарплати і попередили про скорочення

2 года назад 0

Частину медпрацівників області вже попередили про переведення на 0,5 і 0,75 ставки.

Обіцяні президентом Володимиром Зеленським підвищені зарплати в січні отримали медики створеного в 2021 році Таврійського центру первинної медико-санітарної допомоги, що на Каховщині. Задля цього міській раді довелось передбачити додаткове фінансування з місцевого бюджету.

— На жаль, Національна служба здоров’я України покриває лише 50% витрат нашого центру. Аби виконати постанову уряду про збільшення зарплат лікарям і медсестрам нам доведеться виділити в цьому році біля 5 млн грн. Але ми готові піти на це, адже медицина для нас питання номер один, — прокоментував голова Таврійської громади Микола Різак.

Збільшити зарплати медикам вдалося і в інших громадах області. Але разом із тим у багатьох із них почали попереджати своїх медпрацівників про можливі скорочення. Місцеві чиновники визнають, що виплачувати такі зарплати зможуть далеко не всім.

Вже попередили про переведення на 0,75 і 0,5 ставки частину лікарів і медперсоналу в Горностаївській громаді. Загалом з 4 квітня в місцевій лікарні планують скоротити 19,5 ставок, а в “первинці” — 9, зокрема, ставки медсестер в Костянтинівці, Червоноблагодатному, Ольгиному, Каїрах, фельдшера у Заводівці.

— Незадоволених таким рішенням селищної ради дуже багато, але у нас нема іншого виходу. Адже державі потрібно було робити такі речі під час формування бюджетів у вересні, а не за 3 дні до нового року. Поки наші медики отримали повні ставки за січень. Якщо ж держава не буде дофінансовувати медичні заклади, то з 4 квітня доведеться перевести частину медпрацівників на 0,75 ставки в поліклінічному відділенні і на 0,5 ставки в стоматологічному. Вони перебуватимуть на робочих місцях менше годин, але отримуватимуть зарплату все одно більшу в порівнянні з 2021 роком. Водночас селищна рада готова допомагати коштами на утримання лікарні і придбання їй необхідного обладнання, — розповів “Новому дню” голова Горностаївської громади Дмитро Ляхно.

Рішення про скорочення штатів у своєму ЦПМСД у січні прийняла Генічеська міська рада. Невдовзі тут планують провести оптимізацію і в лікарні.

— Іншого виходу у нас немає, — сказав директор Генічеського ЦПМСД Дмитро Максименко.

Планують оптимізацію і в Новокаховській центральній міській лікарні.

— Зараз у нас у штаті 658 осіб. Оптимізацію треба проводити. Та й без підтримки міської ради ми не зможемо платити нові зарплати медпрацівникам, — визнала гендиректорка Новокаховської ЦМЛ Наталя Гончарова.

За словами директора Бериславського ЦПМСД Ігоря Абрамова, тут теж попередили частину медпрацівників про можливе скорочення штатів.

— Але поки ми нікого не скоротили, — сказав він “Новому дню”.

Утім, деяким лікарям зарплату так і не збільшили.

— Президент публічно давав обіцянку підвищити її всім медикам. Натомість в постанові уряду від 12 січня 2022 року мова йде лише про медпрацівників медичних закладів державної і комунальної форми власності. Хоча багато ж лікарів працюють у приватних структурах. Не виключено, що тепер нам доведеться повертатися назад на роботу до комунальних закладів, де почали платити більше. Якщо, звісно, там будуть робочі місця, — на умовах анонімності розповів співробітник однієї з приватних медичних клінік області.

За коментарями ми звернулись до керівників приватних медзакладів Херсонщини. Але вони від коментарів відмовились, зауваживши лише те, що держава не має права втручатися в господарську діяльність приватних підприємств.

— Не думаю, що через постанову уряду ми почнемо втрачати лікарів. Адже для них головне не тільки розмір зарплати, а й умови праці, атмосфера в колективі. Комунальні лікарні останнім поки похвалитися не можуть, — розповів директор однієї з приватних клінік області, попросивши не вказувати його імені.

У місцевих громадах натомість досі не знають, як надовго у них вистачить ресурсів для виплати збільшених зарплат для співробітників комунальних медичних закладів. Адже безпосередньо на ці видатки уряд грошей не виділяє, а лише обіцяє частково збільшити фінансування програми медичних гарантій. Переживають на місцях також, чи не призведе така ініціатива уряду і президента Володимира Зеленського до банкрутства лікарень і, як наслідок, їхнього закриття. І така ситуація склалася не лише на Херсонщині, а по всій Україні.

Олег БАТУРІН.