Мінздоров’я України дозволили третю дозу вакцини 

2 года назад 0

Міністерство охорони здоров’я України 13 грудня схвалило додаткову дозу вакцини проти covid-19, але лише для людей із ослабленим імунітетом. Йдеться про додаткову, а не про бустерну дозу, наголосив міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

Міністерство охорони здоров’я України 13 грудня схвалило додаткову дозу вакцини проти covid-19, але лише для людей із ослабленим імунітетом.

Для кого потрібна

За словами міністра, додаткова доза буде вводиться з метою посилення захисту людей із ослабленим імунітетом.

Таку дозу можуть отримати люди:

  • з ВІЛ-інфекцією;
  • онкологією;
  • після трансплантації органів;
  • які приймають імуносупресивні препарати;
  • мають інші захворювання, які впливають на імунну систему.

Що відомо

Національна технічна група експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ) рекомендує вводити цю додаткову дозу протягом 28−90 днів після повної вакцинації. Також рекомендується вводити її, наприклад, для людей старше 60 років, які були щеплені двома дозами вакцини на вірусній платформі, наприклад CoronaVac.

При цьому до списку не потрапили медпрацівники, які щодня стикаються з хворими на коронавірус. Їхня вакцинація почалася ще навесні цього року і за цей час ефективність вакцини знизилася.

Водночас питання використання ревакцинальної (бустерної) дози для всіх потребує додаткового вивчення, йдеться в рекомендаціях групи експертів.