Мобільний шпиталь у Каховці почав приймати перших пацієнтів

3 года назад 0

Він розрахований на 120 ліжко-місць.

Перших пацієнтів 29 жовтня почав приймати мобільний шпиталь Державної служби з надзвичайних ситуацій України. Його розгорнуто на території Каховської центральної міської лікарні імені родини Панкеєвих, яка зараз повністю перепрофільована для лікування хворих на ковід-19.

— Цей шпиталь вкрай потрібний навіть не нашій громаді, а всій області, — пояснив “Новому дню” в. о. директора каховської лікарні Андрій Федотов. — Він призначений для прийому хворих з усієї Херсонщини — там, де не вистачатиме місць у місцевих лікарнях. Персонал мобільного шпиталю на 80% складається з наших, каховських медиків. Решта вже залучені з Горностаївки, Херсона та інших громад. Вони працюватимуть тут вахтовим методом.

За словами Андрія Федотова, зараз каховська лікарня переповнена хворими на ковід-19.

— Якби не з’явився мобільний шпиталь, нам би не було де класти нових пацієнтів. Бо станом на вечір 28 жовтня у лікарні заповненими були 225 ліжок, і це з урахуванням усіх додатково виділених для нових хворих. Причому, серед пацієнтів переважають ті, хто взагалі не вакцинувався від ковід-19 або хто вакцинувався незадовго до хвороби. Аби максимально врятувати себе від важких наслідків ковід-19 потрібно було пройти щеплення не вчора або позавчора, а хоча б у липні, — сказав він.

Мобільний шпиталь складається з 35 наметів та модулів. Він повністю автономний, забезпечений електрогенераторами, тепловими гарматами і баштами освітлення. Загалом він розрахований на 120 функціональних ліжко-місць, обладнаних кисневими концентраторами потужністю 10 л/хв. У розпорядженні медичного персоналу шпиталю є найсучасніше медобладнання в необхідній кількості.

Це — єдиний мобільний шпиталь в Україні. Раніше його розгортали в Івано-Франківській і Хмельницькій областях. Тепер настала черга Херсонщини.

Як пояснив заступник голови Херсонської облдержадміністрації Микола Якименко, мобільний шпиталь облаштували в Каховці, оскільки саме тут центр області і є вся необхідна інфраструктура. Також саме сюди можливо швидко доставляти пацієнтів з інших територіальних громад.

Пересувний шпиталь прибув до Каховки 25 жовтня близько 17:00. До робіт з його розгортання залучили близько 30 осіб, які прибули з мобільного рятувального центру та місцевих рятувальників. Охоронятимуть шпиталь поліція та нацгвардійці.

Олег БАТУРІН.

Фото Каховської ЦМЛ та Херсонської ОДА.