Як проходитиме проєкт «Мистецтво в авангарді суспільних змін» в Херсоні

4 года назад 0

На фото: Координатор проєкту в Херсоні Олена Афнасьєва (зліва).

Це — не елітарний захід для обраних! Це — для всіх херсонців, для громади, для кожного! Вже 2 листопада в Херсоні стартує новий проєкт «Мистецтво в авангарді суспільних змін».

Про його деталі та фішки розповіла на прес-конференції 1 листопада координатор проєкту в Херсоні Олена Афнасьєва. Як завжди, пані Олена заінтригувала — звичайною капустиною та екзотичною хурмою.

"Люди, ми чесно боремося за звання культурної столиці!" — Олена Афнасьєва

ЧОМУ? Всесвітня рада музеїв ICOM на зустрічі в Кіото намагалася переформулювати завдання музею в сучасному світі. Яким він має бути? Як йому приваблювати людей? Як має увібрати   новий подих культури. Загальної єдиної точки зору так і не напрацювали. Розійшлися обговорювати проблему по своїх країнах.

ЩО? Проєкт «Мистецтво в авангарді суспільних змін», ініційований Одеським художнім музеєм, реалізується в трьох містах південного регіону — Одеса, Херсон і Бердянськ. В Херсоні відбудуться 8 лекцій, які  завершаться ідеатоном.

ДЕ? Як і годиться — в нашому художньому музеї ім. О.Шовкуненка. І музей обраний для  проєкту невипадково, бо тут постійно відбувається багато чого цікавого. Не тільки виставки — нові форми роботи з глядачем, екскурсії-діалоги, музейні заняття для дітей.

КОЛИ? Лекції — з 2 листопада до 14 грудня, ідеатон (командне змагання, мета якого — сформувати мистецький меседж на актуальну тему) — на початку наступного року. Пишаймося! Ідеатон проходитиме саме в Херсоні!!! Результатом стануть дві інсталяції у міському просторі.

ПРО ЩО? Про те, що мистецтво не є чимось далеким і незрозумілим, воно переплітається з нашим життям. Про те, як мистецтво ставало інструментом суспільних змін. Про те, що мистецтво завжди актуальне, тому поза політикою бути не може. Про роль митця в сучасному  українському суспільстві.

СКІЛЬКИ КОШТУЄ? Лекції безкоштовні.

КАПУСТА? Як символ грошей. Фінансування взяло на себе Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).

КОГО ЧЕКАЮТЬ? Всіх цікавих. Не тільки художників, мистецтвознавців і студентів. Громадські діячі, лікарі, вчителі, продавчині, вантажники врешті-решт — welcome! Курс лекцій абсолютно відкритий, і чим більше людей з різними позиціями, різними точками зору будуть це обговорювати, тим більше буде користі.

ХУРМА? Як символ того, що ми отримаємо — щось смачне, корисне, незвичне. Бо музей має стати центром тяжіння усієї громади і залишатися простором для обговорення складних тем. Більш того: «Ми будемо змагатися за те, щоб Херсон був мистецьким і культурним центром!» — наполягає Олена Афнасьєва.

Тож ловіть момент! Коли ще 8 експертів дуже високого рівня завітають до нашого міста?!

2 листопада заступниця директора Національного художнього музею України Ольга Балашова розповість, чи повинен музей перейматися тим, що хвилює суспільство? А ви замислювалися над цим?

16 листопада директор з розвитку Одеського художнього розповість про історію успіху свого музею, як зробити музей дружнім місцем для різних людей. І їй є що сказати: за останній час  фінансове наповнення музею збільшилося втричі, тільки сувенірної продукції продали на 60 тис. грн. А ви кажете — це лише музей!

16 листопада паблік-ток (чи то відкрита розмова) з  Олександром Ройтбрудом «Чому художник не ризикує мовчати у відкритому світі?». Маємо змогу подискутувати з художником — успішним, відомим, скандальним — про те, чи може взагалі мистецтво існувати поза політикою, яким має бути мистецтво, почути його позицію стосовно того, як митцю не прогинатися під замовника.

24 листопада історик-антрополог з Бердянська Кирил Ліпатов розповість про художника Ісаака Бродського (не плутати з поетом Іосіфом Бродським!) як прокламатора політики Сталіна щодо мистецтва.

Мистецтвознавиця Діана Клочко приїздитиме до нас двічі — 1 грудня читатиме лекцію «Творчість Анатолія Петрицького: революційна виразність мінус ідеологія». 14 грудня будемо дивитися на художників середини ХІХ століття як на бунтарів, які змінювали мистецтво.

7 грудня керівник мистецького напрямку Українського кризового медіа-центру Леонід Марущак (кажуть, спікер просто фантастичний) розповість про актуалізацію локальної історії, про ідею репрезентувати колекції маленьких регіональних музеїв (сільських, районних). Назва лекції — «Музей відкрито на ремонт».

8 грудня про неконфліктну комунікацію як мистецтво розповість Юлія Колесник. Мова йтиме про діалог між музейниками та відвідувачами.

Максимальна кількість місць — 50, але це не догма, музей обіцяє знайти місце для кожного бажаючого. Однак не забудьте попередньо зареєструватися!