«Україна дуже популярна серед режисерів, але кіношників зупиняє бюрократія»

7 лет назад 0

Щоб заохочувати іноземців…

Про це у своєму блозі на сайті «Новое время» пише голова наглядової ради КМКФ «Молодість» Владислав Лясовський.

Він зауважує, що Україна популярна, її люблять і хочуть тут знімати.

«Країна, в якій є Карпати, Львів, Тернопіль, Хортиця, повинна показати все це світу. І наші інтереси збігаються. Продюсери з Європи, Америки, Індії та інших країн шукають нові, «незамилені» пейзажі та краєвиди. Унікальну природу. Пам’ятки. Хіба Україні нічим похвалитися в цьому плані? Звичайно, є. Просто наші очі вже звикли до української природи та унікальних місць. А більшість іноземців у захваті від українських пейзажів», – зазначає Лясовський.

На його думку, щоб іноземні інвестори мали змогу знімати кіно в Україні, потрібно спростити бюрократичні процедури.

«Знаю, що Львів, наприклад, охоче йде на співпрацю з іноземними продюсерами. Там явно вже зрозуміли вигоду від такого співробітництва і надають свої унікальні локації для зйомок. Щоправда, так було не завжди. Наприклад, львівські пейзажі могли потрапити в культовий «Список Шиндлера» Стівена Спілберга або «Вогнем і мечем» Єжи Гофмана. Але, на жаль, режисери не отримали «добро» на зйомки від місцевої влади», – зауважує Владислав Лясовський.

Він додав, що Київ теж улюблена локація для зйомок багатьох іменитих режисерів, однак знімати в українській столиці досить складно.

«Єдиної злагодженої позиції київської влади щодо взаємодії з іноземними представниками кіноіндустрії поки немає. Наприклад, продюсер з Грузії Іраклі Макацарія, який знімає в Україні індійський фільм «Переможець», стверджує, що левову частку бюджету, виділеного на зйомки, довелося витратити на те, щоб привезти сюди знімальну групу і отримати всілякі дозволи. Тільки візи обійшлися кожному з них в 400-500 доларів», – наголошує голова наглядової ради «Молодості».

За його словами, потрібно не так багато зусиль, щоб зробити Україну максимально дружньою для продюсерів з інших країн. Для цього необхідно дати поштовх розвитку кіноіндустрії, подивитися на кіно як на прибутковий бізнес.

«Відзняті кадри українських вулиць, парків, пам’яток побачать мільйони людей – потенційних туристів. У тій же Грузії, яку завдяки зйомкам для Боллівуду побачили як мінімум мільярд людей, і за короткий час потік туристів збільшився втричі.

Адже зйомки в Україні – це не тільки використання локацій. Продюсери, як правило, не привозять із собою техніків, айтішників, масовку та іншу обслугу. Вони набирають їх на місці. А це означає, що мінімум на кілька тижнів або місяців буде працевлаштована ціла команда», – наголосив Владислав Лясовський.