Економію на обігріві підрахували у херсонських школах

3 года назад 0

Час підраховувати економію. Цьогоріч дві фірми – київська та херсонська – провели власним коштом термомодернізацію семи навчальних закладів Херсона. На кожну будівлю вклали від 700 тисяч до мільйона гривень, придбавши нові насоси та датчики, які автоматично регулюють температуру теплоносія залежно від того, наскільки прогрілося повітря надворі. Звісно, не задарма: частину зекономлених грошей мають перераховувати самим підрядникам. І от підсумки першого місяця опалювального сезону: в одних школах споживання тепла зменшилося на 5-10 гігакалорій, а в інших…навіть підскочило. Хоча споживачі однаково задоволені: витрати могли незначно зрости, але й якість послуги помітно підвищилася.

— У Таврійському ліцеї та школі № 46 фактичні витрати на опалення справді збільшилися. Але цьому є логічне пояснення: після термомодернізації тут стали справно опалювати й ті класи та допоміжні приміщення, де раніше взимку було холодно, — каже начальник управління освіти Херсона Юрій Ніконов. – Натомість лише протягом листопада у інших термомодернізованих школах економія суттєва. За місяць, який видався не найхолоднішим, — від 10,2 тисячі гривень у школі № 53 до 31,5 тисяч у школі № 45. Тож упевнені, що інвестиції в їх енергоекономію за кілька років окупляться. А по тому встановлене обладнання стане законною власністю громади. 

Впродовж двох минулих роках у обласному центрі коштом інвесторів провели термомодернізацію близько десятка шкіл. Але це «крапля у морі»: зробити системи опалення економними треба ще у сотні навчальних та дошкільних закладів. І це окрім тих 42, де є автономні котельні!

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.