«Херсонці» оцінили жарт із абонплатою — тепер виживання стає веселішим

7 лет назад 0

Відтепер щомісяця олігархи будуть виймати з наших гаманців на власну користь ще більше грошей, а ми платитимемо . За що — дослідив Сергій Осолодкін

Відтепер щомісяця олігархи будуть виймати з наших гаманців на власну користь ще більше грошей, а ми платитимемо невідомо за що. «Абонентську плату за розподіл газу» будемо платити незалежно від того, використали хоч 1 м3 газу чи ні, а 92 гривні на місяць – виймай і поклади!

Що ж у цих витратах? Туди приватні власники мереж заклали власні витрати на транспортування газу магістральними газопроводами до газорозподільних систем.

При цьому Прем'єр порадував «турботою», мовляв для населення тариф нижчий ніж для промислових споживачів. Але, така «нерівність» («забув» він додати) буде існувати не довго – у найближчі три роки нас з «промисловими» споживачам «урівняють» і знову всі платитимуть однаково.

Пам'ятаєте, таку «урівняловку» ми вже проходили. Пригадайте 1 липня, минулого року. Тоді для нашого ж вами блага, Уряд Гройсмана майже у два рази підняв тарифи на житлово-комунальні послуги – опалення і гарячу воду.

З 1 травня минулого року чинна Українська влада скасувала пільговий тариф, який раніше використовувався під час опалювального сезону. Все було для нас з вами: «аби ніхто не крав на різниці». І населення, і промисловість стали платити однаково – за єдиним тарифом – 6,879 грн за 1тис м3.

Чому підвищували? Тому, що таку умову поставив головний донор правлячої верхівки України – Міжнародний валютний фонд. Там, в обмін на майбутні транші позик, поставили умову: довести внутрішні ціни на газ до «ринкового рівня». Питання стояло рубо: кредити в обмін на тарифи!

Звідки взялася «абонплата»? А хто його знає. Втім, офіційний Київ кинувся заспокоювати – це експеримент (знову на живих, поки що, людях). «Абонплата» нараховується за незрозумілим алгоритмом.

В результаті склалася парадоксальна ситуація в одній й ті ж області, навіть сусідні села, з однаковою кількістю людей і схожою інфраструктурою, платитимуть по-різному, ціна може різнитися – втричі. Зараз найнижчий тариф у Тернопільській області (?).

Рішення прийнято – платіть! Ні? Відключать газ!

Всіх заспокоїв Прем'єр-міністр Гройсман: «Зараз ми повинні подивитися, змоделювати, що таке постійна складова абонплати самої при невеликому споживанні середньостатистичному, і як це відіб'ється на середньому чеку, рахунку».

Втім, експерти вже порахували: люди будуть платити більше. «Це просто вигаданий, красиво оформлений документ, який призводить лише до зростання плати за газ – особливо для тих, у кого газова плита і газова колонка.

Це жадібність і дурість, і так люди не можуть платити – у нас рівень заборгованості населення зараз 29,5 мільярдів гривень – ще рік тому він був менше 9», — стверджує директор інституту міста Олександр Сергієнко.

Він переконаний, що виграє від цього не держава, а олігархи: «5 олігархів, які володіють облгазами, вони в результаті введення абонплати збільшують свої статки десь на 7 мільярдів щорічно». Самі ж приватні облгази за користування мережами не платять державі жодної копійки.

Нагадаю, що однакова ціна на газ для населення і промисловості була «тимчасовою», до 1 квітня 2017 року. Але ще 22 березня 2017 року, КМУ подовжив її до 1 квітня 2018 року.

 

А 28 березня НКРЕКП прийняла нову методику розрахунку вартості газу. Відповідно до цього рішення відтепер ми маємо нову формулу, яка складається з двох компонентів: ціна газу як товару (близько 6 грн за 1 куб. м) і вартості його транспортування газотранспортною системою та розподілу по регіональним газорозподільним мережам («абонплата»). Остання буде розраховуватися виходячи з максимальної пропускної здатності лічильника споживача, незалежно від того скільки він використав газу фактично.

Фахівці ринку переконують, що відтепер плата за «доставку» («абонплата») істотно зросте у порівнянні з тим, яка було до 1 квітня, особливо для тих громадян, які використовують газові плити і не мають встановлених лічильників.

Веселий першоквітневий «жарт» від Гройсмана багатьох з нас заставить плакати гіркими слізьми…

І ви все ще вірите, що держава про вас піклується?!

Сергій ОСОЛОДКІН,  для ІА "Херсонці"