Проведення приватизації неможливе без визначення економічної моделі

6 лет назад 0

Днями Верховна Рада прийняла за основу новий закон про приватизацію, яким запроваджується новий підхід до приватизації великої та малої.

Згідно з новаціями планується, що в разі великої приватизації залучатимуться міжнародні радники, а мала приватизація відбуватиметься на електронних торгах.

Новий закон про приватизацію прокоментував лідер Аграрної партії Віталій Скоцик. Про виклики та суперечності, які випустили з уваги законотворці, він розповів докладно загалу в ефірі програми «Велике інтерв'ю» на телеканалі NewsOne.

Так, на думку Віталія Скоцика, українська економіка не вписується в жодну з усталених базових економічних моделей. І поки саме наша модель не буде чітко визначена як елемент державної стратегії, розвиток країни буде хаотичним. Отже, він вважає, що українська влада повинна чітко визначити модель економіки, яку вона будує. А вже потім визначати механізми й обсяги приватизації.

 «У світі є дві базові моделі економіки. Перша називається скандинавською, і в ній частка держави в економіці країни перевищує 50%. Є модель північноамериканська, реалізована в США. У ній домінує приватна власність, але частка держави має бути не меншою за 20%. Якщо ж ми візьмемо Україну, то частка держави у ВВП країни становить лише 7%. Тобто ми не реалізували жодну з базових моделей», зазначив Віталій Скоцик.

Для України важливо, щоб стратегічні підприємства, що ефективно працюють, залишались у власності держави, — переконаний економіст.

«Коли йдеться про стратегічні підприємства, що можуть ефективно працювати – такі як Одеський припортовий завод або корпорація «Укрспирт» – то вони завжди мають бути під управлінням держави. Бо держава повинна мати в своїх руках частину економіки, з допомогою якої вона хеджує ризики наповнення бюджету» , —  пояснив лідер Аграрної партії.