Як відбувається перевезення металу через ріки?

Як відбувається перевезення металу через ріки?

4 года назад 0

Річковий транспорт в Україні – перспективна область, потенціал якої до теперішнього часу використовувався не в повній мірі. Річкові перевезення металу мають ряд переваг, зокрема:

  • високу вантажопідйомність;
  • великі габарити вантажів;
  • низьку вартість 1 тонни;
  • можливість разової доставки великої партії вантажу;
  • зменшення навантажень на дороги;
  • екологічність.

Річкові перевезення металу скорочують витрати більш ніж в 10 разів.

Ці чинники сприяють збільшенню річкових вантажоперевезень, економічність яких вище автомобільних і складає конкуренцію залізничним.

Загальні принципи транспортування металу по воді

Нестандартні структуроутворюючі грузи з металу, такі як труби, листи, арматура, профільний прокат, проволока, злитки, чушки, металобрухт, розміщують і закріплюють на судні з урахуванням властивостей вантажу, типу плавзасобу і умов плавання. Відмінністю таких грузів є малий вантажний об’єм (менше 1 м3/тонну, за винятком труб великого діаметру). Тому їх перевезення потребує виконання спеціальних заходів для забезпечення безаварійного плавання. Сюди входять: дотримання норм остійності судна, закріплення вантажу, яке унеможливлює його вільне переміщення, залучення допоміжних матеріалів для прокладок (зазвичай з деревини), механізація завантаження і розвантаження.

Метал та вироби з нього, в залежності від геометричних розмірів, транспортують навалом, окремими місцями або в упаковці (зв’язки, пакети, ящики, тощо). Вироби з металу можна перевозити в трюмі або на палубі. Довгомірний вантаж (труби, рейки, профільний і сортовий метал) укладають уздовж судна і відповідно фіксують. Проволоку в бухтах укладають упоперек палуби. Метизи, а саме: болти, цвяхи, гайки, гвинти, ланцюги, канати, металеві сітки і т.ін., перевозяться в ящиках або рулонах. При перевезенні труб на палубі виконують технічний розрахунок кріплення вантажу і остійності судна. Також визначають загальне навантаження на палубу.

Організація перевезення металу річкою

В Україні метал по внутрішніх водоймах доставляється річковими судами з широкими платформами, баржами і іншим транспортом. Збільшення обсягів перевезень досягається формуванням баржа-буксирних комплексів з максимальним використанням вантажомісткості несамохідних судів і урахуванням рівнів води у річках.

Транспортуванням металевих виробів по воді займаються спеціалізовані судноплавні компанії. Водні перевізники надають експедиторські послуги, здійснюють такелажні роботи, логістику. Вартість робіт залежить від ваги, сорту, об’єму металу, тривалості і складності маршруту та ін. Компанія гарантує безпечне транспортування і вчасну доставку вантажу.