ОТГ на Херсонщині – ніхто й не сподівався, що буде легко

6 лет назад 0

Одна з найбільших об’єднаних громад Херсонщини, де проживають понад 16 тисяч осіб, після свого утворення в 2016-му здобула не тільки гарантовані державою кошти та преференції, а й величезний обсяг роботи. Навколо райцентру згуртувалося чимало сіл, які через безгро­шів’я тривалий час перебували за межею бідності, а отже, у спадок дісталася вкрай занедбана інфраструктура, знищені шляхи. Як розвивається ОТГ сьогодні, чим живе, що в пріоритеті в місцевих мешканців, дізнавалися учасники прес-туру «Каланчацька ОТГ: адаптація міжнародного досвіду до українських реалій».

Те, що громада не тільки ділиться власним досвідом, а й вивчає кращі набутки інших, аби застосувати їх у себе, свідчить про бажання постійного самовдосконалення.

Днями селищний голова Володимир Зінчук якраз повернувся з колегами з Поль­щі. Тож присутні голови та старости Бехтерської, Чула­ківської та Долматівської сільських ОТГ (Голопристанський район) ділилися з журналістами своїми планами та першими успіхами. Робота в новому статусі дає­ться непросто, але як і в Каланчацькій ОТГ, ніхто й не розраховував, що манна посиплеться з неба. Попри труднощі, вони не шкодують про свій вибір. Приміром, бюджет Каланчацької ОТГ нині становить 100 млн. грн., з них п’ята частина — власні доходи громади. До об’єднання бюджет самого селища становив 5—6 млн. грн.

Сьогодні тут активно закуповується техніка для комунального підприємства. Її можливості дозволяють виконувати максимум функцій — від очищення доріг від снігу, посипання сумішшю під час ожеледі, поливу вулиць та насаджень до виробництва асфальту для ямкового ремонту. Є також новенькі сміттє­воз, екскаватор, асенізатор. На ремонт доріг по селах уже витрачено 700 тис. грн. власних коштів ОТГ. Оглядаючи якість «латок», можна зробити висновок, що такі обсяги ремонту, виконані дорожніми службами, коштували б щонайменше втричі дорожче. Інгредієнти ж для виготовлення асфальту ОТГ завозить з інших областей та контролює дотримання технології. Так, придбана універсальна машина з навісним обладнанням УЯР вже виконала ямковий в с. Роздольному. Далі роботи тривають у інших населених пунктах, а по їх завершенні ремонтуватимуть шляхи між селами.

Причому якість та обсяги дозволяють навіть заробляти, надаючи послуги сусідам. Приміром, частина техніки (сміттєвоз та асенізаторна машина) за договорами обслуговує зону відпочинку в Хорлах. Зберегли в ОТГ і ще 3 комунальні підприємства в Новопавлівці, Роздольному та Привіллі, які спеціалі­зуються на водозабезпеченні та вивезенні ТПВ.

Якщо 7,8 млн. грн. минулорічної інфраструктурної субвенції громада витратила на закупівлю комунальної техніки, то цьогорічні 5,2 млн. грн. підуть на нові шкільні автобуси.

Крім того, ОТГ уклала договори приватно-муніципального партнерства з 70% фермерів, підприємств та організацій на своїй території. Йдеться не лише про сумлінну сплату податків до місцевого бюджету, а й про соціальну відповідальність бізнесу.

— Люди скучили за позитивом, вони хочуть, щоб усе змінювалося швидше, однак за стільки років все прийшло в такий стан без ремонтів та належного догляду, що одночасно осягнути неосяжне неможливо, — коментує Володимир Зінчук. — Є й проблеми з нестачею коштів на осві­ту та медицину. Причина — в недосконалій формулі обрахування субвенцій, яка не враховує особливостей таких регіонів, як Херсонщина, — з низькою щільністю населення. На великих відстанях розкидані малокомплектні школи з 30 учнями, дитсадки по 17 вихованців, які утримує ОТГ. У той же час, на 100% забезпечується програма «Но­ва українська школа». Ми зберегли всі заклади, у т. ч. позашкільні, на які витрачаємо 1,5—2 млн. грн. Є й вечірня школа, ДЮСШ, територіальний центр соціального обслуговування населення, який обходиться громаді в 1,2 млн. грн. У кожному селі — свій соцпрацівник.

Багато закладів соціально-культурної сфери термомодернізовані. Насамперед це дошкільні установи, однак селищний голова обіцяє, що у всіх бюджетних установах у цьому році замінять повністю вікна та двері. А якщо вдас­ться ще й утеплити всі споруди, то громада зекономить колосальні кошти та отримає комфортні умови в холоди. У одному з дитячих садків за­вдяки повному утепленню температура в групах зросла з 15 до 22 градусів. Загалом у громаді 7 шкіл, 3 НВК, 7 дитсадків, 12 закладів культури, центр ПМСД, 7 амбулаторій та 3 ФАПи. На їх термо­модернізацію спрямовано 10 млн. грн. вільних бюджетних залишків з минулого року.

Медреформа завдяки закупленому ОТГ обладнанню та комп’ютеризації робочих місць випередила навіть Херсон. Тут створені якісні сучасні умови для лікування пацієнтів, а лікарі разом з комп’ютерною технікою отримали й програмне забезпечення та підключення до інтернету. Було також придбано термограф за 94 тис. грн. для обстеження молочної залози. Облаштовано сучасний діагностичний кабінет на майже 886 тис. грн. Більшість обладнання є мобільним, що дозволяє виїжджати у віддалені села. Центр ПМСД обслуговує за договорами і населені пунк­ти, що не увійшли до ОТГ. Планується, що за програмою «Сільська медицина» новенька амбулаторія буде збудована в с. Роздольному. Для забезпечення кадрами триває навчання за спеціальністю сімейний лікар.

У планах громади — створення власного ЦНАПу, на послуги якого є великий попит, у т. ч. враховуючи сусідство з АР Крим. Серед перспективних — розв’язання проблеми сортування ТПВ. У громаді налагоджено їх збирання та вивезення.

У пріоритетах, визначених під час опитування самою громадою, — відродження степової річки Каланчак. Володимир Зінчук продемонстрував журналістам потужний водогін, яким планують після закінчення зрошувального сезону промити її русло водою, що скидатиметься Пів­нічнокримським каналом. Свого часу саме він перекрив русло річки та призвів до її замулювання й пересихання.

Новий день