Питання концесії аеропорту «Херсон» обговорили на сесії облради

6 лет назад 0

На засіданні сесії Херсонської обласної ради обговорили рішення щодо передачі аеропорту «Херсон» у концесію. Думки депутатів розділилися з цього приводу. Присутній на засідані народний депутат Юрій Одарченко зазначив, що перш ніж прийняти доленосне рішення, його необхідно чітко продумати.

«В свій час було прийняте відповідне рішення про інвестиції в аеропорт і потім було дуже важко повернути об’єкт у комунальну власність. Це була колосальна робота, проведена юридично, і були на те абсолютно чіткі підстави, тому що аеропорт знаходився в цілковитому занепаді. І ті, хто його брав під інвестицію, просто вирішили його «роздерибанити». Після такого результату було виділено майже 130 млн грн на те, щоб цей об’єкт запрацював», — каже Одарченко

Зараз аеропорт запрацював, він має певні складнощі у роботі, але він працює, зазначив нардеп. Він також додав, що рішення необхідно приймати якнайшвидше, адже у вересні запрацює Миколаївський аеропорт, який складе серйозну конкуренцію.

«Минулого року аеропорт мав дохід 33 млн грн, 6 млн грн має оперативного доходу, 700 тис. грн має чистого доходу. Пасажиропотік склав 101 тисячу пасажирів за минулий рік. Висновок абсолютно зрозумілий! За кошти бюджету його відновили і тепер комусь передати! Якщо ми це зробимо я себе поважати не буду і перестану розмовляти з кожним, хто проголосує "за"», — заявив депутат Сергій Рибалко.

Депутат облради додав, що концесії немає в жодному аеропорту України.  За його словами, обласний бюджет у разі прийняття рішення про консецію матиме 300-400 тисяч гривен.

"Аеропорт даватиме прибуток тоді, коли приноситиме в бюджет 30-40 млн грн", — зазначив Рибалко.

Постало питання й реконструкції аеропорту. За словами Юрія Рожкова, злітна смуга ледве витримує навантаження і для того, щоб вона відповідала європейським нормам необхідно вкласти 1 млрд.грн.

«Протягом трьох років я виїжджав у Кабінет міністрів, і на сьогодні є програма, де написано, що херсонський аеропорт не є перспективним», — зазначив Юрій Геннадійович.

Голова облради Владислав Мангер запропонував до проекту рішення про передачу аеропорту у концесію внести доповнення — розробити концесійні умови, затвердити їх на сесії, щоби були чітко виставлені цілі. «За» проголосували 47 депутатів.

Автор: Ілона Дєгтярьова