Ювенальні поліцейські проводять профілактичну роботу з «важкими» підлітками

4 года назад 0

Працівники відділу ювенальної превенції поліції Херсонщини проводять профілактичну роботу з «важкими» підлітками, які періодично тікають з дому або притулків. Щоб допомогти цим дітям подолати життєві труднощі та стати на шлях виправлення, ювенали запровадили наставництво над дітьми.

Нині працівники ювенальної превенції відвідують притулки, де з дотриманням усіх карантинних вимог та у присутності вихователів проводять бесіди з кожним підлітком, який схильний до систематичних правопорушень. Така ж робота проводиться у родинах, де діти періодично тікали з дому. Всього з початку року правоохоронці розшукали та повернули додому 203 дитини, з яких 200 юних втікачів були знайдені упродовж доби.

— Мета нашої профілактичної роботи – вберегти підлітків від здійснення необдуманих кроків, допомогти діткам з непростою долею стати на шлях виправлення, позбутися шкідливих звичок та пояснити їм, як небезпечно тікати з дому, розповісти правила безпечної поведінки у різних життєвих ситуаціях — повідомив т.в.о. начальника відділу ювенальної превенції поліції Херсонської області Віталій Сайфутдінов.

Під час профілактичних бесід ювенальні поліцейські намагаються знайти індивідуальний підхід та допомогти кожному підлітку, що опинився у складній життєвій ситуації та наодинці зі своїми проблемами. Такі діти потребують діалогу та розуміння. Щоб не допустити повторних втеч з дому або притулків, працівники відділу ювенальної превенції залишають дітям номери своїх телефонів, щоб підлітки могли зателефонувати у разі потреби та отримати допомогу чи консультацію.

— Якщо навіть частина неповнолітніх, які перебувають на профілактичному обліку, стануть на шлях виправлення — це буде найкращий результат нашої роботи, — зазначив Віталій Сайфутдінов.

Лише за останню добу працівники поліції розшукали трьох дітей.

12-річну дівчинку з міста Олешки правоохоронці знайшли упродовж кількох годин. Вона втекла з дому, забравши бабусину банківську картку та знявши з неї пенсію. Літня жінка звернулася в поліцію лише через дві доби після зникнення онуки. Адже гадала, що дівчинка сама повернеться додому. Працівники поліції перевірили дружні зв’язки дитини і знайшли її у подруги. Неповнолітня пояснила, що гроші витратила на розваги. Поліцейські повернули дівчинку додому, де у присутності родичів провели з нею профілактичну бесіду та залишили свої координати, щоб у разі проблеми або непорозуміння в родині дитина могла звернутися по допомогу. У відношенні бабусі-опікуна буде складений адміністративний протокол щодо неналежного виконання обов’язків по вихованню дитини.

15-річну дівчину, яка втекла з центру соціально-психологічної реабілітації дітей в Херсоні, поліцейські розшукали упродовж години. Дівчина гуляла у мікрорайоні «Корабел» в компанії подруг. Її повернули у притулок та провели профілактичну бесіду.

У передмісті Херсона небайдужий чоловік звернув увагу та маленького хлопчика, який йшов по вулиці без супроводу дорослих. Дитина виглядала наляканою та розгубленою. Перехожий викликав поліцію. Дитина могла назвати лише своє ім’я та мами. Правоохоронці швидко встановили родину хлопчика. Маленькому знайді 3 роки і він виховується у багатодітній родині. У мами п’ятеро діток, родина цілком благонадійна, на обліку не перебуває. Жінка пояснила, що вкладала спати найменшу дитину і не помітила, як син сам відчинив вхідні двері та пішов з дому. Раніше хлопчик теж сам відчиняв вхідні двері, але батьки встигали забрати його з передпокою. Мати пояснила, що син дуже активний, всім цікавиться і любить все відчиняти. Жінка пообіцяла надалі уважніше слідкувати за сином, вона подякувала поліцейським та небайдужому чоловіку, що допомогли знайти дитину та вберегли її від небезпек.

Відділ комунікації поліції Херсонської області