Лещенко: Внаслідок сьогоднішнього рішення НКРЕКП 10 млрд осядуть у кишенях Ахметова

6 лет назад 0

Рішення НКРЕКП щодо підвищення оптової ціни на електроенергію – це додаткові чисті 10 млрд на наступні вибори.

Про це в ефірі програми «Перші про головне. Коментарі» (щобудня о 13:00–15:00 та 17:00–19:00 на телеканалі ZIK) телефоном заявив народний депутат України (фракція БПП) Сергій Лещенко.

Нагадаємо, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) підвищила ціну на електроенергію. Так, у 2018-му оптова ринкова ціна на електрику для промислових споживачів зросте на 16,2%. Підвищення відбуватиметься у два етапи: з 1 січня та з 1 квітня.

Політик розповів, що перебував сьогодні на засіданні НКРЕКП, і, на його переконання, те, що відбулося, має «ознаки ганебної змови на корупційному рівні між власником ДТЕК Ринатом Ахметовим і Президентом Петром Порошенком».

«Тому що внаслідок сьогоднішнього рішення 10 мільярдів осядуть у кишенях пана Ахметова. Це ухвалене рішення напередодні виборів, і я маю побоювання, що потім ці гроші підуть на виборчу кампанію Президента Петра Порошенка», – заявив народний депутат.

Сергій Лещенко зауважив, що рішення про зростання оптової ціни «прикривають» тим, що громадяни, які споживають електроенергію у власних домівках, цього зростання не відчують, оскільки воно стосуватиметься іншого рівня споживачів.

«Але виходить так, що теплова енергетика у нас стає головним отримувачем усіх грошей з енергоринку. Як працює енергоринок: усі виробники електроенергії туди вкладають електроенергію, а потім звідти роздають гроші вже виробникам, зібравши їх із споживачів. І ось у такий спосіб працює те, що Порошенко з Ахметовим отримають найбільше грошей саме через теплову енергетику», – наголосив Сергій Лещенко.

Нардеп зауважив, що зростання тарифу відбувається насамперед для виробників теплової електроенергії, а в Україні 80% теплової електроенергії – у руках Рината Ахметова, а 20% – у руках держави.

«Але там сидять «смотрящі» від Порошенка, які так само через формули постачання вугілля та через формули виведення грошей через «Центренерго» ці гроші забирають собі. Сьогоднішнє рішення – це додаткові чисті 10 млрд на наступні вибори», – заявив народний депутат.

Сергій Лещенко наголосив, що вартість електрики закладається у собівартість усієї продукції в Україні, що неодмінно вдарить по кінцевих споживачах.