На Херсонщині голову ОДА запрошують проiхати сiльською дорогою

3 года назад 0

На території Горностаївського району (поки що) більшість доріг, які з’єднують села з райцентром, чи виходять на дороги державного значення – зазвичай яма на ямі.
Періодично, як і повсюди в Україні, їх латають клаптиковим методом. Та, як показує практика, такого «дієвого» ремонту не вистачає навіть на сезон. Саме такою є дорога Горностаївка – Каїри, яка пролягає через усе село Каїри і продовжується до виїзду на трасу – 0220916 Каїри до а. д. Т- 08 -04 (асфальтоване покриття).
Регіональною програмою розвитку автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць доріг міст та інших населених пунктів Херсонської області на 2020–2022 роки передбачено ремонт білощебеневої автодороги 0220917 Каїри до а. д. Т-08-04 (траса Каховка – Кам’янка-Дніпровська), тобто в північній частині селища (в народі – перша бригада).
Втім, для каїрців ця дорога не настільки важлива, як виїзди на трасу з центра та південної частини населеного пункту (четверта бригада), а також дорога, яка проходить через усе село.
Тому мешканці села Каїри, дізнавшись, що наступного понеділка голова Херсонської обласної державної адміністрації Юрій Гусєв планує приїхати на зустріч з мешканцями Горностаївського району, підготували Звернення до голови з проханням внести зміни до регіональної програми: зокрема передбачити замість ремонту білощебеневої дороги ремонт дороги від центру Каїр до виїзду на трасу – 0220916 Каїри до а. д. Т-08-04 (асфальтоване покриття).
Окрім цього, внести до регіональної програми розвитку автодоріг на 2020–2022 роки ремонт автомобільної дороги загального користування місцевого значення 0220904 Горностаївка – Каїри до а. д. Т-08-04 (асфальтоване покриття).
У Зверненні, зокрема, сказано: «…Просимо звернути увагу, що автомобільна дорога загального користування місцевого значення 0220904 Горностаївка – Каїри, яка проходить через усе село Каїри капітально не ремонтувалася понад 20 років. Асфальтоване дорожнє покриття пошкоджене, багато непроїзних ділянок, які не підлягають ямковому ремонту.
Такий стан дороги небезпечний – спричинює аварійність та ставить під загрозу життя й здоров’я людей, збільшує кількість дорожньо-транспортних пригод. За несприятливих погодних умов багато ділянок дороги взагалі непроїзні.
Через поганий стан дорожнього покриття шкільний автобус та швидка допомога не можуть безпечно возити дітей та вчасно дістатися до хворого. Перевізники транзитних автобусів відмовляються їхати через село. Ця дорога забезпечує мешканцям села виїзд на роботу до Горностаївки. Економічний збиток несуть і водії від поломок автотранспорту на непроїзних ділянках дороги.
Неможливість врегулювання цієї проблеми призводить до зростання соціальної напруги в селі та численних звернень мешканців до депутатів усіх рівнів.
Враховуючи соціальну значимість порушеного питання, сподіваємося на Вашу підтримку та сприяння щодо прискорення виділення коштів у 2021 році для виконання робіт з ремонту автомобільної дороги загального користування місцевого значення – автодороги 0220916 Каїри до а. д. Т-08-04 (асфальтоване покриття).
Окрім цього, внести до регіональної програми розвитку автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць доріг міст та інших населених пунктів Херсонської області на 2020–2022 роки ремонт автомобільної дороги загального користування місцевого значення 0220904 Горностаївка – Каїри до а. д. Т-08-04 (асфальтоване покриття)» .
Мешканці Каїр висловлюють побажання, аби голова облдержадміністрації в Горностаївку їхав через Каїри – саме цією автодорогою та на власні очі пересвідчився, як людям їздити такими дорогами.
Водночас і побачив би, як державні кошти пустили «на вітер», неякісно відремонтувавши покрівлю сільського Будинку культури, що її знесло вітром. З приводу покрівлі каїрські депутати О. Малафай та В. Ягусевич також підготували Звернення до голови облдержадміністрації.
Нещодавно у Каїрах побував Володимир Жданов – представник громадської організації CoST Ukraine, яка займається підвищенням прозорості та підзвітності у сфері інфраструктурних проєктів, що фінансуються за кошти бюджетів. Каїрці вдячні Володимиру Жданову, що відгукнувся і приїхав у Каїри, оглянув дороги з депутатами селищної ради та на власні очі переконався, що дорожнє покриття потребує ремонту.
…Влада на всіх рівнях заявляє про ефективність реформ. Насправді ж, безнадійно говорити про ефективність реформ децентралізації, коли в селах так і немає елементарного транспортного сполучення, коли через розбиті дороги до школи чи лікарні, кілька кілометрів – це щоденне випробування для місцевих мешканців.
Про те, яка реакція на Звернення та дії голови облдержадміністрації – будемо повідомляти наших читачів.
Любов РУДЯ Сільські новини