Шкода та користь алкоголю. Чого більше?

6 лет назад 0

Те, що алкоголь завдає шкоди здоров’ю, знають усі. Однак вчені говорять, що вживання невеликих доз алкоголю зменшує розвиток захворювань серця.

Для того, щоб іще раз розібратися у цьому питанні, ми вирішили вислухати думку Ірини Бублик — експерта у галузі здорового способу життя.

Шкода алкоголю вже давно є доведеним фактом, проте й до сьогодні ведуться суперечки: наскільки руйнівною є його дія на  організм і чи існують безпечні дози його вживання?

Проблема сучасного суспільства полягає в тому, що шкода спиртних напоїв ніяк не афішується, навіть зовсім навпаки – існує безліч реклами, яка демонструє, як приємно випити «чарку» горілки або келих пива, наприклад, дивлячись футбольну трансляцію.

Але врешті решт, алкоголь чинить згубний вплив як на фізичне здоров'я людини, так і на моральне, руйнуючи особистість зсередини.

Етиловий спирт — це отрута, речовина, яка при наявності в клітинах тіла людини завдає їм шкоди, а часто просто вбиває тисячі клітин, і найшвидше —  головного мозку.

Організм дорослої людини здатен витримати певний вміст спирту в крові, однак концентрація 5 грамів на 1 кілограм маси тіла вже є критичною. Це означає, що дорослій людині з вагою 70 кг досить випити одноразово 350 грамів чистого спирту, щоб настала інтоксикація, а далі – смерть.

Для дітей і підлітків ця доза значно менша.

Найгіршою проблемою алкоголіків є те, що вони не тільки нищать своє здоров'я, але й руйнують життя оточуючих.

Користь алкоголю

Споживаючи кілька бокалів вина в тиждень, можна зменшити ризик смерті, полегшити проблеми з серцем і судинами, запобігти виникненню цукрового діабету.

Червоні сухі вина містять велику кількість антиоксидантів, а це значить, що вони здатні пригальмувати процеси старіння. При вживанні вина зменшується щільність кров'яних згустків та здатність до їх утворення, і тому в невеликих дозах воно оберігає серцево-судинну систему. Однак це не стосується міцних вин та рафінованого алкоголю.

На мою думку, якщо є можливість, відмовитися від вживання алкоголю, відмовтеся. Тому що його користь ніяк не компенсує шкоду, завдану ним же.

Залишайтеся завжди здоровими та пам’ятайте головне — ваше здоров’я залежить тільки від вас!