Супрун: лікування гепатиту стане безкоштовним

6 лет назад 0

Українців почнуть безкоштовно лікувати від гепатиту С новітніми ліками. Їх закупило МОЗ України за найнижчу за всю історію державних закупівель ціну — 89 доларів. Завдяки цьому їх вистачить усім, хто стоїть у черзі на лікування.

Про це повідомляє пресс-служба МОЗ.

"У 2018 році зможуть вилікуватися безоплатно всі пацієнти, які потребують першочергового лікування. Це майже 6 тисяч людей. Наступного року лікування отримає вся черга людей, яким встановлено діагноз гепатит С. Ми відкриваємо нову еру лікування, в якій Україна може перетворитись на країну без гепатиту", — заявила   Уляна Супрун, в.о. міністра охорони здоров'я України.

Нові ліки від гепатитів, які закуповуватиме Україна через міжнародні організації, — це інноваційні ліки прямої дії, що відповідають Рекомендаціям Європейської асоціації з вивчення хвороб печінки щодо лікування гепатиту C.

Будуть закуплені препарати для двох різних курсів терапії: Софосбувір та Ледіпасвір і Софосбувір та Велпатасвір. Ці таблетки потрібно приймати 12 тижнів. Їхня ефективність доведена та сягає понад 90%.

"Скоро якісні ліки від гепатитів стануть доступними в аптеках! Пацієнти більше не будуть змушені продавати все майно, аби придбати ліки від гепатитів! Завдяки зусиллям пацієнтських організацій в Україні курс коштуватиме лише 89 доларів. Для порівняння — ціна аналогічного курсу в США – 147 000 доларів США, у Франції – 150 366 доларів", — наголошує   Дмитро Шерембей, голова Координаційної ради БО "100 відсотків життя".

За даними ВООЗ, щорічно близько у 6 тисяч українців виявляють гепатит. У черзі на лікування в Україні перебуває 24 786 пацієнтів.