Як розвинути розумові здібності у дитини

5 лет назад 0

Успішний розвиток розумових здібностей дітей має дві складові:

  1. Систематичні інтелектуальні навантаження.
  2. Віра батьків в здібності свого малюка.

А тепер подивимося, як ці фактори працюють в справі.

Мотивація — спосіб стимулювати розумовий розвиток дитини

Є випадки, коли в бідній сім’ї у безграмотних батьків діти виростали вченими. Знаєте, як їм вдавалося стати геніями? Просто мами і тата настільки сильно вірили в них, що діти рішуче долали будь-які труднощі.

Психологи, вчителі з цього приводу дають такі рекомендації:

  • Не перетворюйте навчання в повинність, особливо під час дошкільного розвитку дитини, поки малюк вчиться в початковій школі. Навчання повинно приносити радість і задоволення.
  • Хваліть, але не перехвалюйте учня. Наприклад, похвали заслуговує конкретне досягнення або поліпшення результатів. А безпідставне возвеличення дитячих здібностей, навпаки, може призвести до формування неправильної самооцінки і загальмує процес розвитку.
  • Дуже обережно критикуйте. Розумові здібності і неуспішність у навчанні взагалі не підлягають критиці. Лаяти можна тільки за невиконання зобов’язань (якщо дитина не зробила уроки, проігнорувала прохання батьків, не прибрала в кімнаті і т.п.)
  • Не концентруйте увагу на оцінках. Коли учень приходить зі школи, краще поцікавтеся, як пройшов його день, що хорошого відбулося, поки він був на заняттях.
  • Підтримуйте нові захоплення дітей. Навіть якщо вони часто їх змінюють, не забороняйте. Нові види діяльності — спосіб розширення дитячого кругозору. Єдине правило, пояснюйте, що кидати справи незавершеними не можна, вчіть доводити почате до кінця і лише потім братися за нові заняття.
  • Правильно вибирайте завдання. Легкі завдання не розвивають. Занадто складні відлякують. Навантаження повинні бути важкими для виконання, але все ж здійсненними. Коли поставлена ​​правильна мета, учень вирішує складне завдання, підвищується його самооцінка, він стає більш впевненим, зростає його інтерес до пізнавальної діяльності.

Регулярні заняття — технічний спосіб підвищити здібності дитини

Діти виявляють різні таланти. Іноді здається, що ніяких видатних здібностей немає, але це не так. Поки малюк росте, поки формується структура мозку, можна за допомогою розвиваючих вправ розкрити максимально розумовий потенціал. А можливості дитячого розуму дуже-дуже великі.

Які вправи допомагають розвивати розумові здібності дитини?

  1. Завдання на логіку.
  2. Завдання, де потрібно включати кмітливість (навички аналізу + досвід + інтуїція).
  3. Тренування для пам’яті.
  4. Завдання, де малюкові потрібно висловлювати власне судження, приймати рішення.
  5. Завдання, пов’язані з використанням уяви, які розвивають просторове мислення, здатність візуалізувати дії.
  6. Завдання на швидкість реакції.

Розвиток передбачає постійне ускладнення завдань, тому поступово потрібно збільшувати навантаження і скорочувати швидкість пошуку рішень.

Школа ментальної арифметики Соробан® в Україні: ефективний спосіб підвищити розумові здібності дитини

Принципи занять ментальною арифметикою:

  • тренування одночасно обох півкуль;
  • щоденне виконання вправ — підтримання розуму в тонусі;
  • розвиток дитячої самостійності, відповідальності, працьовитості і самодисципліни;
  • заохочення допитливості, пізнавальної активності;
  • відсутність оцінок і критики.

Розвиваючі курси для дітей Соробан® — це не суха навчальна програма. Поряд з інструментами ефективних тренувань мозку в методиці важливе місце займають засоби, призначення яких — зацікавити учнів в навчанні, в розвитку свого інтелекту, мотивувати до реалізації великих цілей.