Електронний наставник майбутніх лікарів з’явився у херсонському виші 

3 года назад 0

Ректор ХДУ Олександр Співаковський на відкритті нової лабораторії

Опановувати анатомію у найменших дрібницях, виконувати навчальні, хоча й так само складні та відповідальні хірургічні операції відтепер зможуть студенти медичного факультету Херсонського державного університету. Для цього у новій навчально-дослідницькій морфологічній лабораторії встановили справжнє електронне диво – інтерактивний анатомічний стіл вітчизняного виробництва вартістю 870 тисяч гривень. І вже зрозуміло, що він «не простоюватиме».

— Знання анатомії є базовими для кожного медика. Інтерактивний стіл наочно покаже їм, як працюють внутрішні органи та всі системи організму, скорочуються м’язи, як скальпель шар за шаром проникає у тіло під час операції. На людському скелеті легко можна розглянути кожну кісточку у найменших дрібницях, причому зображення дуже якісне – у цифровому 3D-форматі. Цих деталей не побачиш на жодному плакаті, та й у найкращих медичних атласах усього не знайти. І ми ще остаточно не вивчили можливості цієї надсучасної апаратури – для цього потрібно більше часу! – захоплюється викладач кафедри медицини, лікар-терапевт із десятирічним стажем Мар’яна Мітяй (на знімку).

Лікар-терапевт Мар’яна Мітяй вивчає можливості інтерактивного робочого стола

— З таким інтерактивним столом раніше ніколи не доводилося мати справу, — зізнається декан медичного факультету ХДУ, кандидат медичних наук Наталя Шахман. – Ми ним уже пишаємося: адже настільки висококласним «навчальним посібником» нині зможе похвалитися далеко не кожен медичний університет в Україні.

Перше заняття у лабораторії, створення якої обійшлося більше ніж у мільйон гривень, залюбки відвідали не тільки медики, а й студенти та викладачі з інших факультетів. Їх інтерес також абсолютно зрозумілий: адже без додаткових знань з анатомії не обійтися майбутнім біологам, викладачам образотворчого мистецтва та фізкультури. Тож на заняття у морфологічній лабораторії уже «черга вишиковується».     

Втім, інші факультети вишу також можуть похвалитися сучасними зразками наукового обладнання. Адже воно наочно підтверджує той факт, що найбільший у регіоні державний університет взяв курс на модернізацію освітнього процесу та розвиток людського капіталу у відповідності із найвищими світовими стандартами. «Протягом двох минулих років у нас з’явилися дев’ять нових лабораторій – робототехніки, фізики, хімії, тощо. Діє коворкінг-центр. У ці перспективні проекти  інвестували близько чотирьох мільйонів гривень, причому не тільки коштів державної субвенції, а й тих, які альма-матер заробила самотужки, — підсумував ректор Херсонського державного університету, професор Олександр Співаковський. – Іншого виходу просто немає: без залучення нових технологій гарних фахівців і справжніх професіоналів підготувати не можна. Тому в наших подальших планах – облаштування сучасної бібліотеки у навчальному корпусі номер п’ять, а ще створення телекомунікаційних лабораторій на всіх дев’яти факультетах. Це досить витратно, і трудовий колектив університету закликає міську владу теж брати посильну участь у «переозброєнні» вищої освіти. Лише минулого року ХДУ перерахував до місцевих бюджетів 44 мільйони гривень, і має право розраховувати, що якусь частину цих немалих грошей  знову реінвестують у освіту».

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

Фото автора.