Херсонська «Гончарівка» евакуювала зі сховищ цінні видання

8 месяцев назад 0

Постійні обстріли будівлі найбільшої книгозбірні Херсонщини – Херсонської обласної наукової бібліотеки імені Олеся Гончара – практично унеможливлюють зберігання в необхідних умовах у сховищах рідкісних та цінних видань, та взагалі будь-яких видань.

На сьогодні будівля бібліотеки законсервована. Після звільнення Херсона вона, як на долоні, в окупантів, які досі на лівому березі Дніпра. Через постійні обстріли є потреба відновлювати пошкоджені вікна, які вже давно зашиті дерев’яними плитами.

Потужних ворожих ударів «Гончарівка» зазнала . Тоді окупанти влучили в дах, пошкодили перекриття, вікна. Керівниця бібліотеки благала про допомогу, бо дощ заливав приміщення. Небайдужі люди відгукнулися.

«До питання збереження книжкових зібрань привертали увагу, починаючи з глибокої давнини. Справжнім скарбом і гордістю нашої бібліотеки є видання, які увійшли до єдиного державного Реєстру рідкісних і цінних видань України. Це книжкові зібрання кінця 18 – початку 20 століть, краєзнавчі періодичні видання.

Можливо, саме період воєнного стану заставить переглянути питання фінансування наукових бібліотек, адже всі побачили потребу сучасності – документи, які зберігаються у фондах бібліотек, повинні бути оцифровані! Їх електронні версії мають великі переваги щодо відкритості і доступності. Зберегти цінні і рідкісні видання для прийдешніх поколінь – наш обов'язок! Кожне з цих видань має свою творчу та інтелектуальну цінність. Це наша історія, це наша пам'ять! Про свою історичну місію бібліотекари Гончарівки знають і гідно її виконують! Ця частина фонду вивезена і знаходиться у надійних, не доступних для ворожих обстрілів місцях! Ці видання також чекають перемоги і повернення до книжкових полиць!» – 29 серпня директорка бібліотеки Надія Коротун.

Як розповідала раніше Надія Коротун, відомо, що точно після хазяйнування в книгозбірні окупантів та колаборантів зникли прижиттєві видання Тараса Шевченка, які були родзинкою фондів, та ще деякі дореволюційні видання. Але дещо цінне та рідкісне співробітникам бібліотеки вдалося заховати.

«На щастя, вдалося заховати атлас світу, якому майже 300 років, та раритетне видання "Майстер і Маргарита"», – каже Надія Коротун.

Фото Надії Коротун