Містика і український колорит на сцені театру

6 лет назад 0

У вівторок, 22 травня, Житомирський академічний український музично-драматичний театр ім. І. Кочерги представив херсонцям свою трактовку «Вія» від режисера — заслуженого артиста України Петра Авраменка.

Вистава «Вій», за мотивами відомого твору Миколи Гоголя, переносить глядачів у світ українського колориту, гумору, народних пісень та містики. 

Цікаво те, що текст Гоголя залишився фактично незмінним, але його переробили в діалоги і актори, крім своїх реплік, розповідають глядачу те, що відбувається на сцені.

У виставі показано не тільки релігійний та містичний бік твору, а й різні аспекти людської сутності. Наприклад, Хома Брут — людина, пов’язана з християнською церквою, бо є студентом-філософом київської духовної семінарії, але він веде зовсім не духовний спосіб життя: полюбляє алкоголь та жінок, та до цього ж він і є вбивцею. І вбивця приходить відспівувати свою жертву – Панночку-відьму.

Вистава захоплює своїм обрамленням: чудові декорації та костюми, на сцені наживо грає оркестр, хор співає народні пісні, всі танцюють.

Найбільшою несподіванкою став Вій, у виставі він зовсім не страшний, звичайний білявий хлопець у сорочці, який виходить із глядацької зали і говорить не «Підніміть мені повіки», а «Люди, відкрийте очі».

Глядачам вистава сподобалась, по закінченню акторів вітали стоячи бурхливими оплесками.