Від планшету до мольберту — 10 років накопичення творчої енергії

4 года назад 0

Сергій Ревенко

У херсонській когорті митців стало більше на одну творчу одиницю — "01.

Від малюнку до дизайну і назад" саме таку символічну назву має перша персональна виставка художниці Катерина Шаярової. Сама мисткиня пояснює, "01" це інверсія до числа 10, саме стільки років Катерина професійно займалася графічним дизайном. Наразі молода мисткиня планує зробити паузу у роботі як дизайнерка та повністю присвятити себе художній творчості.

Також цифра один засвідчує творчий дебют художниці, адже за словами Катерини, зараз вона робить свої "перші кроки".

Відкриття експозиції відбулося у виставковій залі Національної Спілки Художників України

Для виставки Катерина відібрала картини та керамічні вироби, які вона створювала протягом останніх 2 років. Представленні роботи умовно належать до кількох напрямків: це серія картин з елементами супрематизму, що є своєрідним оммажем* до "Чорного квадрату" Малевича. Окремо експоновані 4 великі панно, які втілюють природні стихії — воду, вогонь, повітря та землю. 

У цих роботах художниця візуально розмірковує, що являють собою ці 4 елементи у сучасному світі. 

 В іншій залі представлені роботи, які формально тяжіють до образності Матісса, Баскія, Уорхола та Ліхтенштейна. Однак Катерина зізнається, що вона не надихається творчістю конкретних художників:

Графічні роботи художниці найбільше вразили публіку.

— Наразі мені важко точно відповісти хто на мене, як на художницю найбільше вплинув.  Завдячуючи діджиталізації, щодня кожен з нас споживає силу силену контенту, який відкладається десь у підсвідомості, а потім назовні виринають яскраві образи, — пояснює Катерина Шаярова, — мабуть мене надихають не конкретні особистості, а цілі культури. Ось, наприклад, я в захваті від марокканського розпису. Також на мене свого часу вплинула Трансцедентальна медитація**. Я сподіваюся, що глядач побачить це або відчує в моїх роботах." 

Для живопису Катерини Шаярової характерні неантропоморфні (не пов’язані з людиною) та неанімалістичні (не пов’язані з тваринами, птахами і тд.) сюжети. Навпаки — замість "життя" глядач у її роботах бачить "світ" геометричних символів, абстрактних елементів та предметів.    

Підтримати молоду художницю у її творчих починаннях прийшли друзі, викладачі та колеги. Виставка "01. Від малюнку до дизайну і назад" триватиме до 23 лютого.

*Оммаж — робота-наслідування (і жест поваги) іншому художнику, музиканту і тд.

**Трансцендентальна медитація — особлива техніка медитації та нова релігійна течія, заснована Махаріші Махеш Йогі. Під час практики ТМ свідомість людини заспокоюється і переживає унікальний стан "пробудженності в спокої": у міру глибокого розслаблення тіла, розум виходить за "межі" та досягає стану найпростішої форми свідомості.