ЗАГ: Митців з Півдня запрошують створити експериментальні вистави 

7 месяцев назад 0

20 мисткинь та митців із Запорізької, Миколаївської, Херсонської та Одеської областей  мають змогу стати учасниками  Стипендії імені Антонена Арто.

Залучають мисткинь та митців, які проживають або родом зі згаданих областей для пошуку нових форм в напрямку театрального та перформативного мистецтва. Фокусною темою стане південь України. 

Програма підтримує експериментальні роботи в камерному форматі, які можуть стати основою для майбутніх більших проєктів.

«У 2014 році питання осмислення локальної ідентичності здебільшого перейшло на схід України. З’явився наратив про схід і захід разом, як відповідь на дуалістичний поділ країни. Під час повномасштабного вторгнення частина півдня була окупована, а потім звільнена. Ці терени мають свою історію та потребують додаткового осмислення. Як багатонаціональний та соціально неоднорідний регіон зустрів та опирався окупації, і з якими труднощами зіштовхнулася мистецька спільнота.   


Ми б хотіли про це поговорити мовою театру та сценічних мистецтв. Результатом цього діалогу стане 5 перформансів про південь. Хочемо дати поштовх для експериментальних, камерних робіт молодих митців», — каже координатор proto produkciia Володимир Бурковець. Родом з Миколаєва.

Подати заявку можна до 11 жовтня включно за посиланням. ().  У ній потрібно описати ідею та концепцію того, щоб ви хотіли зробити. Вказати наявну команду та технічні вимоги для реалізації проєкту та описати орієнтовний план використання стипендії.

Відібрані учасники візьмуть участь в тижневому воркшопі в Одесі.  За результатами роботи над ідеями 5 людей або команд отримають стипендії в розмірі 35 000 гривень для реалізації проєктів. У грудні відбудеться презентація work in progress. 

Стипендію імені Антонена Арто засновано фондом proto produkciia та лабораторією сучасної опери Opera aperta. Спеціальний конкурс для півдня відбувається у межах програми “Cultural Bridges: support of cultural figures from Southern regions of Ukraine”, що реалізується Інша Освіта за підтримки проєкту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Зміцнення громадської довіри в Україні» (UCBI).