Експерт розповів про ціну оренди 1 га сільськогосподарської землі у регіонах України

11 месяцев назад 0

Оренда землі і надалі залишатиметься основним інструментом розпорядження сільськогосподарською землею. Таку думку висловив Володимир Нагорний, співзасновник земельної агенції Volodar, в матеріалі «Як змінилася в умовах війни і вільного ринку землі орендна плата за землю?» на AgroPolit.com.

«Орендна плата за землю сільськогосподарського призначення визначається рядом факторів, таких як розташування земельної ділянки, якість ґрунту, доступність інфраструктури, ринкові умови та інші чинники. Ціна оренди землі варіюється великим чином в залежності від регіону», — пояснив Володимир Нагорний.

За його словами, компанія Volodar проаналізувала ставки оренди за договорами землі клієнтів.

За результатами аналізу, було вкотре підтверджено певні тенденції та регіональні відмінності. Серед областей, що мають найвищі ставки орендної плати, було виділено Тернопільську, Хмельницьку, Вінницьку, Полтавську, південні частини Житомирської, Київської та Чернігівської областей.

«У цих регіонах висока конкуренція за земельні ресурси та підвищений попит на оренду землі призводять до зростання цін», — пояснив експерт.

Читати за темою: З 2024 року ціна землі зросте удвічі — прогноз

Індикатив розміру орендної плати (було вирахувано середні доходи інвесторів) після вирахування податків (нетто):

  • Тернопільська — 5 500 грн/га;
  • Хмельницька — 5 740 грн/га;
  • Вінницька — 6 112 грн/га;
  • Київська (південь) — 6 050 грн/га;
  • Житомирська (південь) — 5 434 грн/га;
  • Чернігівська (південь) — 5 223 грн/га;
  • Полтавська — 5 420 грн/га.

Водночас інші області — Закарпатська (3 930 грн/га) Волинська (3 030 грн/га), Львівська (4 530 грн/га) — характеризуються нижчими ставками орендної плати.

«Це може бути пов'язано з меншим попитом на оренду земельних ділянок у цих регіонах та відповідно нижчим рівнем конкуренції  сільськогосподарського сектору», — зазначив Володимир Нагорний.