Експерти вбачають плюси у запровадженні другого етапу земельної реформи

4 месяца назад 0

З 1 липня 2021 р. запрацював вільний ринок землі для фізосіб, громадян України. Відповідно до ухваленого Верховною Радою закону, до 31 грудня 2023 року обіг сільськогосподарських земель може відбуватися лише між громадянами України. Одна людини може володіти не більше, ніж 100 гектарами.

Водночас з 1 січня 2024 року громадяни України зможуть мати ділянки загальною площею до 10 тисяч гектарів. Землю дозволять купувати і юридичним особам.

У таких нововведеннях вбачає плюси експерт з аграрної та земельної політик Київської школи економіки Роман Нейтер, пише Суспільне.

«Ми не бачимо підстав для того, щоб ті фермери, які працюють на землі, втратили її. І що хтось індлоший прийде і все скупить. Вони переживають, що будуть позбавлені можливості брати участь на цьому ринку, але на разі не така велика кількість на ринку юридичних осіб, які мають такі прибутки, щоб дозволила їм активно брати участь у купівлі/продажу землі. У нас розширюється категорія людей, гравців, які можуть купувати землю. Відповідно, ми можемо очікувати зростання попиту на землю, це великий позитив для землевласників, яких в нас близько шести мільйонів осіб», — пояснив експерт.

За його словами, хоча вартість землі може зрости, та охочих її продати — не багато.

«Ціна за 2023 рік зросла на 9%, тобто навіть без ринку землі для юридичних осіб ми бачимо, що ціна на землю зростає, тому 15-20% — це досить реалістична цифра. Велика кількість землевласників не готові продавати свої землі, ті, хто готовий, що ми побачили за два з половиною роки — це, один з копійками відсоток від загальної кількості землевласників і ми не очікуємо, що це зміниться з часом на розвинених ринках», — підсумував Роман Нейтер.

Читати за темою:

  • Як і планувалось, з 1 січня земельний ринок відкриють для юросіб — Сольський
  • Старт другого етапу ринку землі відкриє ресурси для переробної галузі України — Нагорний
  • Попит на товарні землі вищий, ніж на інші види с/г земель в Україні — експерти