Господарство з Черкащини ефективно економить на пальному та насінні завдяки No-till

10 месяцев назад 0

СТОВ «Лан» з Черкащини завдяки впровадженню нульового обробітку ґрунт вдалось значно зекономити на пальному та насінні. Про це йдеться в матеріалі «Економія на насінні та пальному у 3 рази — досвід No-till господарства «Лан» на Kurkul.com.

Минулого сезону найбільшу рентабельність господарству принесли 2 культури — це кукурудза (внаслідок власної сушки) та ріпак. Середня врожайність ріпаку склала 3,8 т/га.

На оранці середня врожайність ріпаку склала 4,4 т/га, а на полях з No-till — 4,04 т/га.

«Найкращий результат — 4,4 т/га ми отримали на полі засіяному по класиці. А решту було посіяно «по нулю» і він себе повністю виправдав. На полях з No-till ми зменшили норму висіву в 3 рази, якщо загальноприйнято 500 тис./га, то я сіяв 170 тис./га. Сіяли кукурудзяною сівалкою, на яку поставили розгортачі ряду. Відтак одне поле закрили по 4,1 т/га, інше — 3,9 т/га. Найгірший результат показав ріпак з попередником силосна кукурудза, де одне поле дало 2,8 т/га, інше 3,2 т/га», — зазначив агроном господарства Андрій Семененко. 

Окрім економії на насінні No-till дає ще й економію на дизелі. За підрахунками агронома, при нульовому обробітку затрати пального складають 6-7 л/га для сівалки. При класичному обробітку лише оранка потребує 27 л/га, а якщо ґрунт важкий та перезволожений, то до 30 л/га. Плюс боронування — це додатково 2-3 л, культивація — 5-6 літрів. Відтак економія на пальному складе до 25 л/га.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р.