Гроші за бронювання від мобілізації: хто отримає можливість “відкупитися“ від служби

1 месяц назад 0

В Україні планують змінити правила мобілізації та запровадити так зване економічне бронювання. Стало відомо, у кого незабаром може з'явитися можливість "відкупитися" від служби.

Запропоновано дозволити бронювання не лише критично важливим підприємствам, а всім тим, які визначить уряд. Ключова умова — компанія повинна працювати "по-білому" та сплачувати податки.

Аналітики підрахували, які суми мають вносити роботодавці до бюджету щомісяця. Розглядається варіант додати до військового збору 1,5% ставку 20 тис. грн за кожного заброньованого співробітника. Забронювати пропонують до 50% усіх військовозобов'язаних чоловіків на підприємстві.

Нардеп Олексій Гончаренко зазначив, що Кабмін планує забронювати робітничих установ, підприємств та організацій оборонно-промислового комплексу, чиновників категорії А та постачальників для ЗСУ, операторів зв'язку та працівників паливно-енергетичного комплексу.

Другий варіант – прив'язати броню безпосередньо до заробітної плати для тих, хто:

  • одержує заробітну плату від 35 тис. грн;
  • сплачує ЄСВ від 7,7 тис. грн та ПДФО від 6,3 тис. грн;
  • є резидентом "Дія.City" за умови сплати ПДФО від 6,3 тис. грн.

Чому економічне бронювання малоймовірне Член Комітету ВРУ з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Вениславський висловив негативну думку щодо такого підходу до питання. Він вважає, що ініціатива не буде реалізована. Тому що принцип рівності ігнорується, враховується матеріальний стан чоловіків, а це негативно сприйме суспільство.

Нардеп назвав нововведення малоймовірним. Однак гіпотетично питання може бути узгоджене урядом.

"Особисто я не бачу на даний момент механізму, який би дозволив це реалізувати. Відповідно, моє ставлення до цього негативне" , — наголосив Веніславський.