Лише в Херсоні через обстріли та міни загинуло 10 енергетиків, – Міненерго

9 месяцев назад 0

Роботи з відновлення енергосистеми на прифронтових територіях ускладнюються російськими артилерійськими обстрілами та мінами, якими окупанти рясно всіяли території, з яких відходили. Лише у Херсоні Україна втратила 10 енергетиків,  в ефірі “Ми-Україна” заступник міністра енергетики Фарід Сафаров.

“Першочергово це сфера діяльності операторів систем розподілу (обленерго). Вони дійсно докладають максимальних зусиль для того, щоб відновити лінії. Наприклад, на Харківщині нарешті отримали електроенергію ті регіони, які від початку лютого 2022 року були не заживлені. З іншого боку, ми розуміємо, що під час усіх цих відновлень ми стикаємось з проблемою артилерійських обстрілів. Це стосується прикордонних з росією регіонів і прифронтових територій” , – зазначив він.

Сафаров наголосив, що дуже часто росіяни, побачивши українські енергетичні бригади, починають цілеспрямовані відкривати по них вогонь. Ще одна проблема – замінування територій ворогом.

“Ще одним додатковим викликом перед нами є не просто відновлення енергетичної системи і забезпечення її захисту сучасними новітніми рішеннями, а і в тому числі розмінування, яке без міжнародних партнерів нам буде дуже важко здійснити” , – наголосив заступник міністра.

Як повідомлялося раніше, в Міненерго повідомляють, що в Україні повним ходом триває підготовка до прийдешнього опалювального сезону 2023/24. Ремонтні роботи відбуваються в строк, а деякі навіть на випередження. Так, станом на 12 серпня, п’ять атомних блоків, загальною потужність 4,4 ГВт, вже було повністю відремонтовано, ще чотири – знаходяться на фінальній стадії.